Особлива дієта. Вчені виявили організм, який може харчуватися лише вірусами

віруси
Фото: wildpixel/Getty Images | Прісноводний планктон дотримується дієти з вірусів

Дослідження показує, що всередині вірусів існує щось смачне та корисне, що так подобається прісноводному планктону.

У новому дослідженні вчені з Університету Небраски-Лінкольна у США зосередилися на ідеї про те, що величезна кількість мікроорганізмів та вірусів, які містяться у воді, цілком може призвести до того, що перші можуть з'їсти другі, пише Science Alert.

Під час дослідження, яке тривало 3 роки, вчені зібрали зразки води зі ставка і додали до них хлоровіруси, щоб подивитися, чи ставляться якісь мікроорганізми до вірусів, як до джерела їжі, а не загрози. В результаті вчені виявили мікроорганізми Halteria та Paramecium, які процвітали у воді.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Подальші дослідження показали, що парамеції перекушували вірусами, проте це ніяк не впливало на їх чисельність чи розміри. Водночас галтерії використовували хлоровіруси як джерело поживних речовин — в результаті популяція інфузорій зросла приблизно в 15 разів за два дні, разом з тим популяція вірусу скоротилася за проміжок часу в 100 разів.

За словами співавтора дослідження еколога Джона Делонга, спочатку вони з колегами припустили, що галтерій просто було більше. Для того, щоб підтвердити або спростувати цю теорію, вчені використовували зелений барвник для маркування ДНК хлоровірусу — в результаті вони змогли простежити, як він був введений в обидва типи планктону. Провівши аналіз, вчені помітили, що віруси насправді з'їли найпростіші організми — їх вакуолі, мікробні еквіваленти шлунка, світилися зеленим від їжі.

Вчені провели додаткові дослідження та виявили, що зростання Halteria та зниження кількості хлоровірусу відповідали відносинам хижак/жертва у водному середовищі. По суті всередині вірусів є дещо корисне, що планктон вважав непоганою їжею, зокрема йдеться про нуклеїнові кислоти, ліпіди, азот і фосфор.

Дослідники зазначають, що потрібно більше експериментів і лабораторної роботи, щоб зрозуміти, як організми, що поїдають віруси, здатні вплинути на харчовий ланцюг, еволюцію видів і стійкість популяцій. Для цього потрібно зібрати більше доказів того, що відбувається у дикій природі.

Вчені вважають, що побічні ефекти широкого споживання хлоровірусів у дикій природі також здатні вплинути на вуглецевий цикл і може повністю змінити науковий погляд на колообіг вуглецю в природі. Однак для цього будуть потрібні додаткові дослідження.

Раніше Фокус писав про те, що вчені вперше зняли, як вірус нишпорить у пошуках уразливих місць.