Ягідний стимулятор. Учені кажуть, що чорниця робить щось дивовижне з нашим мозком

чорниця, ягоди, чагарник
Фото: Wikipedia | Учені розкрили ще одну причину побалувати себе жменею чорниці

Чорниця може бути й крихітною ягідкою, але вона має величезну силу. Недавнє дослідження засвідчило, що ці плоди з високим вмістом поживних речовин можуть забезпечити здоров'я мозку та серця.

Related video

Учені розкрили ще одну причину побалувати себе жменею чорниці. Цей смачний, багатий на поживні речовини фрукт, і без того відомий безліччю корисних властивостей, включно з боротьбою із раком і допомогою діабетикам, тепер виявився потужним стимулятором мозкової активності, пише JPost.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Нове дослідження, проведене вченими факультету наук про життя й медицини Королівського коледжу Лондона, вивчило потенційні когнітивні переваги цих натуральних ласощів. В експерименті з чорницею взяла участь 61 здорова й енергійна людина, чоловіки та жінки віком від 65 до 80 років.

Кожен учасник протягом 12 тижнів щодня приймав відвар із 26 грамів сублімованого порошку дикої чорниці. Для порівняння, це рівносильно тому, щоб з'їсти від 75 до 80 цілих ягід чорниці, або 178 грамів. Водночас контрольна група отримувала фіктивний напій.

Минуло три місяці, і група, яка вживала чорницю, продемонструвала поліпшення короткочасної пам'яті й швидший час реакції. Крім того, вона продемонструвала здатність запам'ятовувати списки слів і легко перемикатися з одного завдання на інше. Поряд із розумовими здібностями були й фізичні переваги — в учасників експерименту покращився систолічний кров'яний тиск і робота судин порівняно з тими, хто пив плацебо.

Секрет сили чорниці, на думку дослідників, криється в антоціанах, синіх пігментах і поліфенолах, які покращують кровопостачання серця та мозку. Ці пігменти також роблять красивими полуницю, малину, червоний виноград і навіть фіолетові овочі. Вони зустрічаються в таких несподіваних місцях як броколі, груші та куркума.

За словами докторки Ани Родрігес-Матеос, яка керувала дослідженням, інші продукти, багаті на антоціани, цілком можуть мати ті самі переваги для здоров'я, якщо тільки організм здатний достатньою мірою засвоювати ці сполуки.

І на цьому хороші новини не закінчуються. Когнітивні та кардіологічні переваги, які дають ці багаті на антоціани ягоди, притаманні не лише диким сортам. Минулі дослідження також виявили, що одомашнена чорниця має аналогічні властивості.

Раніше Фокус писав про користь ягід асаї. Крім чудового смаку та поживної цінності, пальма асаї має ще кілька застосувань, які згодом відкрили корінні жителі Амазонії.