Зібрати весь соус до останньої краплі. Названо форму пасти, яка підходить для цього найкраще

паста, соус, паста з соусом
Фото: Shutterstock | Названо пасту, яка найкраще утримує соус

Експерти стверджують, що саме від форми пасти здебільшого залежить те, яка кількість соусу буде на ній.

Завдяки своїй високій поживній цінності та смаку паста є одним із найпопулярніших продуктів у світі. Однак шанувальники цієї страви знають, що не так-то просто зібрати весь соус із тарілки, пише Daily Mail.

Щоб відповісти на запитання, яка паста найкраще тримає на собі соус, дослідники звернулися до онлайн-інструменту штучного інтелекту ChatGPT. У результаті на вершині списку опинилася паста каскателлі — відносно новий продукт родом із США, що має характерну вигнуту форму та рюші. Передбачається, що саме ця форма дає змогу макаронам утримувати максимальну кількість соусу на своїй поверхні.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Крім того, до шістки лідерів також увійшли: спагеті, пенне і фарфалле (форма метелика). Однак експерти вважають, що насправді все не так просто. За словами вченої, в галузі харчів з Університету Ньюкасла в Австралії, докторки Еммі Беккет, кількість соусу, який тримається на пасті також залежить і від типу соусу.

Так дослідники дійшли висновку, що соуси на основі вершків краще поєднуються з ширшою і плоскішою формою. Рідші соуси на масляній основі краще поєднуватимуться з довшою, тоншою або закрученою локшиною. Водночас паста з порожнистим центром ліпше підійде для супів, рідких соусів і запечених страв, а більша форма пасти чудово підійде для більш об'ємних і ситних соусів.

На думку Беккет, паста каскателлі в перекладі з італійської означає "маленький водоспад", і лише одного погляду на їхню чудернацьку форму буде достатньо, щоб зрозуміти, чому він підходить для утримування соусу. По суті, ця паста складається з плоскої зігнутої смуги з рюшами з обох боків, що утворюють так зване "корито для соусу з бар'єрами".

паста каскателлі Fullscreen
Ця форма пасти дає змогу утримувати максимальну кількість соусу
Фото: Shutterstock

Відомо, що цю пасту придумав американський кулінарний подкастер Ден Пашман 2021 року спеціально для того, щоб соус краще тримався на пасті. Тоді Пашман зазначав, що його основною метою було створення ідеальної форми пасти, яка дала б змогу утримувати максимальну кількість соусу.

До списку також увійшли спагеті. Їхня довга форма ідеально підходить для "обгортання й утримання соусу", створюючи ідеальну площу поверхні, на якій "соус може чіплятися".

Далі до списку увійшли феттучіні, які являють собою довгі та плоскі стрічки. Вважається, що шорстка текстура цієї пасти допомагає соусу прилипати, запобігаючи зісковзуванню, а їхня товщина дає змогу вбирати більше вологи.

На четвертому місці розташувалася паста пенне, а за нею пішли рігатоні — обидва мають циліндричну форму, а тому невелика кількість соусу може просочуватися всередину пасти. Крім того, невеликі виступи є і на зовнішній стороні пасти, що також дає змогу утримувати більше соусу.

Останніми у списку опинилися фарфалле — їхня унікальна форма дає змогу утримувати легші соуси, саме тому їх часто використовують у салатах із пасти.

Раніше Фокус писав про те, що нобелівський фізик пояснив, як потрібно варити пасту, і тепер усі сваряться.