Висихає просто на лозі: учені вивели новий сорт помідорів чері (фото)
![Учені вивели новий сорт в'ялених томатів, які сохнуть просто на гілці томати, в'ялені томати](https://focus.ua/static/storage/thumbs/920x465/6/d9/cb85603d-e6d030f917b0d904ab6ec7a2bd4dfd96.jpg?v=1990_1)
Дослідники зазначають, що вони розробили новий сорт помідорів чері, які ідеально підходять для виробництва в'ялених томатів.
Багато хто з нас полюбляє в'ялені томати, проте перед приготуванням їх зазвичай попередньо обробляють діоксидом сірки або сіллю перед процесом сушіння, який може проводитися навіть у духовці. У новому дослідженні вчені вивели новий вид помідорів чері, які ідеально підходять для створення цієї закуски — сушаться прямо на лозі, пише New Atlas.
Під час нового дослідження технологічна компанія Supree створила новий вид томатів, що містять мікроскопічні тріщини в шкірці. Коли плоди нового сорту дозрівають, тріщини на них відкриваються досить широко, щоб волога могла природним чином випаровуватися зсередини. У результаті вже до моменту збору помідори, як правило, втрачають близько 80% своєї початкової ваги. Дослідники також виявили, що смак і поживні речовини концентруються в решті 20%.
У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
Наразі дослідники все ще працюють над вмістом вологи, яка міститиметься в кінцевому продукті: він може варіюватися залежно від потреб ринку. Команда також зазначає, що після сушіння врожаю деяке невелике сушіння все ж таки можна виконати, однак це не передбачає використання будь-яких ще добавок.
Надалі сушені помідори заморожують для транспортування та зберігання. Автори дослідження зазначають, що термін придатності нового продукту може сягати року без будь-якого негативного впливу на смак, текстуру або харчову цінність.
Наразі компанія-виробник концентрується на продажу помідорів безпосередньо корпоративним клієнтам у харчовій промисловості. До того ж автори нового сорту розробляють механічну систему збору врожаю, що дає змогу знизити вартість помідорів, а також у майбутньому, ймовірно, це дасть змогу створити інші культури, які висушуватимуться самі, наприклад, солодкий перець.
Раніше Фокус писав про те, що астронавти МКС знайшли загублений помідор, який шукали 8 місяців.