Висихає просто на лозі: учені вивели новий сорт помідорів чері (фото)

томати, в'ялені томати
Фото: Supree | Учені вивели новий сорт в'ялених томатів, які сохнуть просто на гілці

Дослідники зазначають, що вони розробили новий сорт помідорів чері, які ідеально підходять для виробництва в'ялених томатів.

Related video

Багато хто з нас полюбляє в'ялені томати, проте перед приготуванням їх зазвичай попередньо обробляють діоксидом сірки або сіллю перед процесом сушіння, який може проводитися навіть у духовці. У новому дослідженні вчені вивели новий вид помідорів чері, які ідеально підходять для створення цієї закуски — сушаться прямо на лозі, пише New Atlas.

Під час нового дослідження технологічна компанія Supree створила новий вид томатів, що містять мікроскопічні тріщини в шкірці. Коли плоди нового сорту дозрівають, тріщини на них відкриваються досить широко, щоб волога могла природним чином випаровуватися зсередини. У результаті вже до моменту збору помідори, як правило, втрачають близько 80% своєї початкової ваги. Дослідники також виявили, що смак і поживні речовини концентруються в решті 20%.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Наразі дослідники все ще працюють над вмістом вологи, яка міститиметься в кінцевому продукті: він може варіюватися залежно від потреб ринку. Команда також зазначає, що після сушіння врожаю деяке невелике сушіння все ж таки можна виконати, однак це не передбачає використання будь-яких ще добавок.

Надалі сушені помідори заморожують для транспортування та зберігання. Автори дослідження зазначають, що термін придатності нового продукту може сягати року без будь-якого негативного впливу на смак, текстуру або харчову цінність.

Наразі компанія-виробник концентрується на продажу помідорів безпосередньо корпоративним клієнтам у харчовій промисловості. До того ж автори нового сорту розробляють механічну систему збору врожаю, що дає змогу знизити вартість помідорів, а також у майбутньому, ймовірно, це дасть змогу створити інші культури, які висушуватимуться самі, наприклад, солодкий перець.

Раніше Фокус писав про те, що астронавти МКС знайшли загублений помідор, який шукали 8 місяців.