Найкращі виноградники будуть стерті з лиця Землі: 90% територій стануть непридатними

вино, виноградник
Фото: Unsplash | Більша частина нинішніх виноградників зникнуть до 2100 року

Дослідники вважають, що більша частина виноробних регіонів на планеті втратять здатність вирощувати виноград.

Над планетою нависла кліматична криза, про яку роками попереджали вчені: минулий рік уже став найспекотнішим за всю історію спостережень, а вчені вважають, що 2024 рік поб'є ці рекорди. У результаті на планету можуть обрушитися ще інтенсивніші хвилі тепла, посухи та лісових пожеж. У небезпеці не тільки життя на суші, а й мешканці океану, а тепер учені вважають, що люди можуть також залишитися без улюбленого вина, пише Daily Mail.

Новий аналіз показує, що деякі з найзнаменитіших виноробних регіонів світу можуть стати непридатними для вирощування винограду. Це станеться, якщо до 2100 року середня глобальна температура підвищиться на 2°C. Утім, учені вважають, що не всі регіони програють, — зміни клімату можуть піти на користь виноробним регіонам у Великій Британії, Вашингтоні й Тасманії, які розвиваються.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Сьогодні провідні виноробні регіони світу, як правило, розташовані в середніх широтах, наприклад, Каліфорнії, на півдні Франції, півночі Іспанії та в Італії. Також важливими для виноробства сьогодні вважаються такі регіони як Стелленбос у Південній Африці та Мендосу в Аргентині. Експерти запевняють, що ці регіони ідеально підходять для виноробства: клімат тут доволі теплий, що дає змогу винограду дозрівати, але без надмірної спеки та відносно сухий — це дає змогу уникнути впливу хвороб.

виноградник клімат виноград Fullscreen
На цьому зображенні дослідження показано очікувані зміни фенології, врожайності та якості вина у відповідь на підвищення температури й потенційну адаптацію
Фото: Nature Reviews Earth & Environment

Тепер учені вважають, що зміни клімату змінюють правила гри — нагрівання планети завдає руйнівного удару по найвідоміших виноградниках планети. У новому дослідженні вчені дійшли висновку, що в небезпеці перебувають близько 90% традиційних виноробних регіонів у прибережних і рівнинних регіонах Іспанії, Італії, Греції та південної Каліфорнії, які можуть бути стерті з лиця Землі вже до 2100 року. Основною причиною їх зникнення стане посуха та частіші хвилі тепла.

За словами провідного автора дослідження Корнеліса ван Леувена з Агронауково-дослідницького інституту Бордо, їхня з колегами модель припускає, що такий сценарій можливий, якщо глобальна температура Землі підвищиться на 2°C до кінця століття. На жаль, учені також вважають, що цей сценарій цілком реальний, враховуючи нинішні тенденції у викидах парникових газів.

Згідно з прогнозами вчених, 49—70% наявних виноробних регіонів стануть значною мірою непридатними для вирощування винограду. Водночас близько 29% зазнають екстремальних кліматичних умов, зокрема аномальної спеки та надмірної посухи. У результаті все це зробить виноробні регіони непридатними для вирощування винограду.

вино клімат смак Fullscreen
Зміна клімату може погіршити якість вина через зміну ароматичного профілю — аромати перестиглих і варених фруктів замінюють аромати свіжих фруктів — і спричинити надмірний рівень алкоголю та підвищення pH
Фото: Nature Reviews Earth & Environment

Передбачається, що в майбутньому географія виробництва вина істотно зміниться, оскільки зміна клімату неминуче вплине на врожайність, склад винограду й урешті-решт якість вина. У результаті найбільше постраждають виноробні регіони в Європі. Водночас зростання виноробства в регіонах, де цього раніше не спостерігалося, чинитиме тиск на водні ресурси й дику природу.

Автори дослідження також вважають, що до кінця століття площа Європи, здатної вирощувати вино, збільшиться приблизно на 40%. Наприклад, площа Великої Британії, придатна для виноградників, уже збільшилася на 400% із 2004 по 2021 роки. Утім, є й хороші новини: деякі наявні виноробні регіони, імовірно, лише виграють від зміни клімату — ідеться про 11—25% наявних виноградників, зокрема розташованих у Вашингтоні та на півночі Франції.

Раніше Фокус писав про те, що ера "глобального кипіння" Землі зробить вино трішки смачнішим.