Знайдено те, що захистить від хвороби Паркінсона: допоможе один із найпопулярніших напоїв у світі

кава, кава користь, користь кави
Фото: Freepik | Вживання кави знижує ризик розвитку хвороби Паркінсона

Дослідники виявили зв'язок між розвитком хвороби Паркінсона та вживанням одного популярного напою.

Не секрет, що те, що ми п'ємо та їмо, впливає на наше здоров'я. Десятиліттями вчені намагаються розібратися в тому, що спричиняє окремі хвороби та як запобігти їхньому розвитку. Схоже, тепер вони на крок наблизилися до того, як знизити ризик розвитку хвороби Паркінсона: допоможе один популярний у всьому світі напій, пише Science Alert.

У новому дослідженні міжнародної групи вчених, результати якого були опубліковані в журналі Neurology, взяли участь 184 024 людини. Дослідники зібрали дані реципієнтів за 13 років, проаналізували їх і виявили, що споживачі кави мали менший ризик розвитку хвороби Паркінсона, ніж ті, хто взагалі не пив кави.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Далі вчені використали вибірку сотень людей із хворобою Паркінсона та виміряли рівні основних метаболітів кофеїну в крові реципієнтів — параксантину та теофіліну. Команда підтвердила, що вони мають зворотний зв'язок із ризиком розвитку хвороби Паркінсона. За словами авторів дослідження, фактично їм вдалося продемонструвати зворотний зв'язок між споживанням кави з кофеїном і ризиком розвитку хвороби Паркінсона в одній з найбільших вибірок за всю історію.

Зазначимо, що вчені й раніше виявляли зв'язок між кавою та хворобою Паркінсона, однак цього разу вони пішли далі, оскільки розглянули біомаркери споживання кофеїну за кілька років до того, як хвороба Паркінсона була діагностована у реципієнтів.

Результати показують, що у 25% найзапекліших любителів кави ймовірність розвитку хвороби була на 40% нижчою, ніж у тих, хто взагалі не пив кави. Автори дослідження зазначають, що ризик розвитку хвороби був нижчим у всіх, хто споживав каву, проте показники варіювалися від 5% до 63% залежно від країни проживання людей.

Вчені також визнають, що вони лише виявили зв'язок, але досі не розуміють причин і наслідків. Проте автори дослідження вважають, що в кофеїні та його інгредієнтах, ймовірно, є щось таке, що захищає мозок людей від розвитку хвороби Паркінсона.

У більш ранніх дослідженнях вчені вже припустили, що причиною цього чудодійного ефекту може бути те, як кофеїн підтримує надходження дофаміну в мозок людини. Уже відомо, що хвороба Паркінсона характеризується зниженням рівня дофаміну через втрату нервових клітин.

Автори дослідження зазначають, враховуючи те, як кофеїн впливає на людські нейрони, зовсім не дивно, що існує зв'язок між вживанням кави та зниженням ризику розвитку хвороби. Але, оскільки вчені досі не впевнені, як саме хвороба Паркінсона зароджується в людському мозку, пояснити цей зв'язок все ще складно.

Раніше Фокус писав про те, що вчені розповіли, кому можна пити більше однієї чашки кави.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.