Страви з Таємної вечері: вчені виявили, що пили Ісус та його учні на вирішальній трапезі

Таємна вечеря, тайна вечеря, що їли на Тайній вечері, яке вино пили на Тайній вечері, що відомо про Таємну вечерю, виноград, солодке вино, євреї, ритуали, археологія, історія
Фото: Public Domain | Вино, яке споживали під час Тайної вечері, ймовірно, було солодким

Археологи повідомляють, що знайшли докази того, які саме страви їли під час Таємної вечері. Це відкриття порушує гостроцікаві питання про вино, яке подавали під час цієї важливої трапези.

Related video

Історики припускають, що вино на Таємній вечері, ймовірно, було схоже на "пассум" — солодке вино із сушеного винограду, популярне в античності. Згадки в Євангеліях від Марка, Матвія і Луки вказують на те, що Тайна вечеря була пасхальною вечерею, тому Ісус і його учні, ймовірно, пили пассум, яке зазвичай використовували в єврейських ритуалах, пише Aleteia.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Вважається, що пассум походить з Карфагену, на території сучасного Тунісу, а потім потрапив до Риму. Античний історик Полібій зазначав, що в Римі його називали "дамським вином", оскільки знатним жінкам, яким забороняли пити традиційні вина, дозволяли вживати це вино з родзинок.

Приготування пассуму передбачало сушіння винограду на сонці, змішування його з виноградним соком, зброджування суміші, а потім додавання ще соку для подальшого бродіння, що детально описано латинським письменником Луцієм Юнієм Колумеллою у його праці "De Agricultura".

У своєму трактаті Колумелла описує процес, який починається зі збору добре дозрілого винограду і сушіння його на очеретяних конструкціях на сонці. Потім висушений виноград поміщають у бродильну посудину з виноградним соком, поки він не перебродить.

Важливо
Їли навіть собак: вчені зробили моторошне відкриття про перших поселенців у США

Після цього сік змішують із ще більшою кількістю висушеного на сонці виноградного сусла, і суміш знову залишають бродити. Отримане вино зберігають у закритих посудинах, щоб воно не стало занадто різким, а остаточна ферментація триває близько двадцяти-тридцяти днів.

Сьогодні вино пассум досі виробляють у різних регіонах Середземномор'я. В Тунісі за старовинним рецептом Колумелли виготовляють вино під назвою "Пассум де Магон". Так само на Сицилії продовжують вирощувати традиційні сорти винограду для виробництва пассуму. В Умбрії, в центральній Італії, місцева версія, відома як Сагрантіно, стала основним продуктом, зберігаючи цю давню виноробну традицію.

Розуміння історичного контексту та методів виробництва вина пассум не тільки збагачує наші знання про давні кулінарні практики, але й пов'язує нас з культурною спадщиною, яка продовжує впливати на виноробство в середземноморському регіоні і сьогодні.

Раніше Фокус писав про найстарішу в Європі виноробню, яку нещодавно знайшли археологи. Її виявили у грецькому поселенні Дікілі Таш, яке датується періодом неоліту.

А також ми розповідали, чому Рамсеса Великого поховали в дерев'яній труні.