Перше у світі вершкове масло з повітря. Білл Гейтс розповів, яке воно на смак (фото)

масло, вершкове масло, масло в лабораторії
Фото: Unsplash | Учені створили вершкове масло з повітря і води

За словами мільярдера, новий продукт на смак нічим не поступається натуральному, попри те, що буквально зроблений із повітря.

Це може здатися фантастикою або жартом, але американський підприємець і мільярдер Білл Гейтс інвестував у новий амбітний проєкт створення вершкового масла з CO2. Тепер він розповів, яким продукт є на смак, пише IFLScience.

Використовуючи безліч біохімічних технологій, компанія буквально зайнята розробкою способів отримання жирів з вуглекислого газу, взятого з повітря, а також водню, видобутого з води. Причому весь процес виробництва вершкового масла проходить без необхідності використовувати тварин, рослини або сільськогосподарські угіддя.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Ініціатором цієї ініціативи є компанія Savor, що працює під егідою Orca Sciences і отримала інвестиції від мільярдера Білла Гейтса. Мета нового проєкту полягає в тому, щоб приборкати та зменшити кількість викидів парникових газів, вироблених сільським господарством, на частку якого, як показують дослідження, припадає до 8,5% глобальних викидів.

За словами Білла Гейтса, новий процес виробництва масла не використовує сільськогосподарські угіддя і потребує менш ніж тисячної частки води порівняно з традиційним сільським господарством. Одним з останніх продуктів стартапу стало вершкове масло та американський мільярдер уже встиг спробувати його на смак.

Підприємець зазначає, що не міг повірити в те, що вершкове масло, яке він куштує "не справжнє". Він також заявив, що продукт має справді приємний смак, як у справжнього — за це відповідає хімічний склад. Ба більше, бізнесмен запевняє, що людині буде досить складно відрізнити смак натурального масла від нового продукту, створеного в лабораторії з повітря і води.

Відомо, що жири складаються з різних ланцюжків атомів вуглецю та водню. Ці хімічні будівельні блоки можна отримати з води та повітря, а потім за допомогою біохімічних процесів перетворити їх на жири, молекулярно ідентичні до тих, що містяться у тваринах і рослинах.

масло лабораторія Fullscreen
Білл Гейтс стверджує, що вершкове масло на смак не гірше за справжнє
Фото: Steven Davis/UCI

Компанія Savor наразі зосереджена на виробництві жирів, подібних до тих, що містяться в м'ясі, молоці та вершковому маслі. Однак представники стартапу також заявили, що надалі планують розв'язати проблему і пальмової олії — найпоширенішого рослинного жиру, який найширше споживають у світі. Попереднє дослідження вже показало, що вживання пальмової олії має величезний вплив на світ природи.

Зазначимо, що минулого року компанія Orca спільно з Каліфорнійським університетом в Ірвіні опублікувала статтю, в якій пояснила своє бачення того, скільки харчових жирів можна синтезувати штучно.

Результати показують, що жири, вирощені на фермах, створюють від 1 до 3 грамів вуглекислого газу на тисячу калорій. Водночас учені знайшли спосіб виробляти таку саму кількість жирів у лабораторії з меншими викидами.

За словами провідного автора дослідження, професора наук про Землю в Каліфорнійському університеті Ірвіні Стівена Девіса, використання їжі, створеної поза фермою, насправді могло б допомогти значно зменшити парникові викиди, що нагрівають планету.

Крім того, вчені визнають, що така їжа не залежить від фотосинтезу, а тому в будь-якому масштабі синтез харчів полегшить конкуренцію між природними екосистемами та сільським господарством. Це дасть змогу надалі уникнути безлічі екологічних витрат, пов'язаних із сільським господарством.

Раніше Фокус писав про те, що м'ясо, вирощене в лабораторії, стане ще смачнішим: вчені придумали, як це провернути.