Тривожне відкриття: пляшки з-під води та контейнери з-під їжі не варто використовувати двічі

пластик, пластикова пляшка, бутильована вода, бутильована вода
Фото: Freepik | Повторне використання пластикових пляшок може бути небезпечним для здоров'я

Вчені знайшли вагому причину, чому нам не варто повторно використовувати пляшки з-під води й контейнери для їжі на винос.

Related video

Відтоді як понад 150 років тому людство винайшло пластик, він буквально встиг заполонити планету. Крихітні шматочки мікропластику вже були виявлені по всій земній кулі у воді, ґрунті та повітрі, наших тілах і навіть диханні дельфінів, пише Daily Mail.

Пластиковий посуд, чи то пляшки для води, чи то контейнери для їжі на винос, міцно зміцнився в суспільстві, проте вчені попереджають, що його повторне використання може бути небезпечним для нашого здоров'я. У новому дослідженні вчені розкрили тривожні причини, через які споживачам слід відмовитися від повторного використання такої тари.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Результати показують, що додавання більшої кількості води або нагрівання "одноразового" пластику призводить до того, що він виділяє нанопластик і токсичні хімікати, які потрапляють до нашої їжі та рідини.

Річ у тім, що пластикові пляшки для води та контейнери для їжі на винос виготовлені з видів пластику, призначених для одноразового використання, а тому вони розпадаються значно легше, ніж більш міцні пластики. Вчені дійшли висновку, що повторне використання пластику призводить до впливу стиролу, який міститься в синтетичному каучуку і пластику, що може значно збільшити ризик раку стравоходу і підшлункової залози.

За словами професорки та директорки зі сталого розвитку в Penn State Behrend Шеррі Мейсон, ефекти можна порівняти з тим, як люди "скидають" клітини шкіри. Не секрет, що наша шкіра постійно скидає клітини шкіри та щось схоже, ймовірно, роблять і предмети з одноразового пластику.

пластик, одноразовий пластик, пластик небезпека Fullscreen
Учені радять не розігрівати одноразовий пластик у мікрохвильовій печі
Фото: Getty Images

За даними Агентства з охорони довкілля (EPA), пластик у середньому містить близько 16 000 хімічних речовин, і 4 200 з них вважаються "вкрай небезпечними". За словами професора Мейсон, основна проблема полягає в тому, що найбільшу проблему становлять зовсім не крихітні частинки пластику, які ми бачимо у воді, а ті, що не видно нашому оку.

Насправді нанопластик настільки малий, що може потрапити в кров, печінку і мозок людини, коли він перетинає кишківник, що дає йому змогу проходити через клітинні мембрани й потрапляти в кровотік. За словами професора Мейсон, точний вплив крихітних частинок пластику на здоров'я людини ще не вивчено повністю, проте існує значна потенційна загроза для здоров'я людини, пов'язана з використанням пластику.

Хоча жоден випадок споживання частинок не був остаточно пов'язаний з раком, було виявлено, що накопичення цих наночастинок у тканинах людини збільшує хімічну токсичність, яка може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям, включно з раком і дефектами розвитку у дітей.

Наприклад, раніше цього року команда з Колумбійського університету виявила, що середня пляшка води містить близько 240 000 частинок — це був перший раз, коли вченим вдалося ідентифікувати пластик у бутильованій воді. Це попри запевнення в тому, що бутильована вода корисніша за водопровідну, але дослідники попередили, що це не більше ніж маркетинговий хід.

Нагрівання пластику також збільшить швидкість, з якою одноразова пляшка або контейнер для фаст-фуду виділятимуть нанопластик і токсичні хімікати у воду або їжу. Фактично, навіть вплив прямих сонячних променів може призвести до того, що токсини потраплять у воду або їжу. Але сімейний лікар-остеопат Роб Данофф вважає, що головне правило — не розігрівати пластик у мікрохвильовій печі. Що стосується пляшок для води, вчені радять використовувати предмети зі скла та нержавіючої сталі.

Раніше Фокус писав про те, що створено новий ідеальний матеріал: надзвичайно довговічний, але повністю розкладається в морській воді.

Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових і медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.