Подорожчання кормів, пального, зростання тарифів: експерти розповіли, яких цін на м'ясо чекати восени
Споживчі ціни в останній місяць літа, як порівняти з липнем цього року, знизилися на 1,4%, а річна інфляція сповільнилася з 11,3% до 8,6%. У серпні 2023 року, проти серпня минулого року, найбільше подешевшали овочі — на 26%. А от м’ясо та м’ясопродукти подорожчали на 20%. Опитані Фокусом експерти прогнозують невдовзі зростання цін на м’ясо.
У серпні у торговельній мережі зафіксовано коливання цін на основні види м’яса. Курячі гомілки дешевшали, а яловичина — дорожчала. Про це пише Фокус у новій статті "Дороге м’ясо, недешевий сир: як зміняться ціни на головні продукти восени".
За даними Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", ціни на курячі гомілки та стегна зменшилися на 5,8-9,7% і склали 74,95 грн/кг і 100,45 грн/кг. Ціни на тушку курячу і філе залишилися стабільними — 78,80 грн/кг і 148,27 грн/кг. Водночас на 0,6-0,9%, як порівняти з початком літа, подорожчала яловичина: ребра та гуляш коштували відповідно 160,48 грн/кг і 245,16 грн/кг. Додала в ціні й свинина. Так, свинячі ребра, підчеревина, ошийок, лопатка зросли в ціні на 0,8% — 2,4%.
Зараз у супермаркетах можна побачити такі ціни на свинячий ошийок:
- "Сільпо" — 249 грн/кг;
- NOVUS — 234 грн/кг;
- "Ашан" — 271,9 грн/кг;
- Varus — 259 грн/кг.
Ціни на свинячі ребра теж відрізняються:
- NOVUS — 184 грн/кг;
- "Сільпо" — 204 грн/кг;
- Varus — 170 грн/кг;
- МегаМаркет — 205 грн/кг.
Розцінки на сало у мережах:
- "Фермерське", "Сільпо" — 139 грн/кг;
- "Фермерське", NOVUS — 229 грн/кг;
- "Сало по-домашньому", Varus — 179,9 грн/кг;
- "Домашнє", МегаМаркет — 189 грн/кг.
Попит на м'ясо стабільно високий, а ціни можуть зрости ще більше через зростання додаткових витрат на його виробництво
Буде дорожче? Яких цін на м’ясо чекати восени
У вересні 2023 року ціни на основні види м’яса у торговельній мережі залишаться на рівні серпня місяця, кажуть експерти. Проте надалі можливе подорожчання.
"Це обумовлено стабільним попитом та достатньою пропозицією продукції. За умови зростання виробничих витрат — здорожчання кормів, пального та електроенергії — у жовтні-листопаді 2023 року можливе підвищення цін на м’ясо — до 5%", — зауважила провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ ІАЕ Наталія Копитець.
"Ціни на м’ясо можуть зрости, проте поступово, — каже аналітик УКАБ Максим Гопка. — Попит є великим, тому передумов до зниження, наразі, не очікується. До середини осені ціни на м’ясо можуть зрости на 4-5%, основними причинами будуть стабільний попит та збільшення додаткових витрат під час виробництва".
Нагадаємо, у липні середньомісячні роздрібні ціни на основні види м’яса в торговельній мережі не зазнали суттєвих змін. Цінники на яловичину та свинину зросли на 0,2-0,5%, а на м’ясо птиці та сало зменшилися на 0,1-1,3%. Виняток становили курячі стегна, які впродовж липня подешевшали на 4,03 грн/кг, і свиняча грудинка — на 2,47 грн/кг.
Раніше Фокус писав, що українці на продукти харчування та безалкогольні напої витрачають понад 50% від усіх споживчих витрат. Водночас у європейських домогосподарствах, за даними Євростату, ці цифри становлять 12-18%.