Роздрібні ціни на яловичину, свинину та м’ясо птиці в продуктових супермаркетах у вересні зросли на 2,9%–44,1%, як порівняти з вереснем 2022 року. Найбільше подорожчали свинина та сало. Вартість молочки теж збільшилась. Така динаміка збережеться і в наступні місяці, кажуть опитані Фокусом експерти.
Найменше за рік — з вересня минулого до вересня цього року — подорожчала курятина (на 2,9–13,7%), а найбільше — свинина та сало (на 14,2–44,1%). Про це пише Фокус у новій статті "Без м’яса, але з гречкою. Чому в Україні зростають ціни та чи є шанс на зниження вартості продуктів".
За даними Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", ціни на курячі гомілки додали за рік 2,9% — до 74,95 грн/кг, а куряче філе — 13,7% — до 152,30 грн/кг. Яловичі ребра з вересня минулого до вересня цього року подорожчали на 16,7% — до 160,48 грн/кг. Сало (солоне і домашнє) за рік зросло в ціні на 22,5% і 44,1% відповідно та продавалося по 271,50 грн/кг і 254,00 грн/кг. Свинячі ошийок та лопатка стали дорожчими на 24,7–27,3% і коштували 257,38 грн/кг та 194,29 грн/кг відповідно.
У супермаркетах діють акції, тому часто можна купити м’ясо за дешевшими цінами. Зокрема, вартість свинячих лопаток у різних супермаркетах нині така:
- Екомаркет — 179,9 грн/кг;
- NOVUS — 140 грн/кг;
- VARUS — 179 грн/кг;
- Ашан — 166,95 грн/кг.
"Як і прогнозували науковці Інституту аграрної економіки, у вересні 2023 року, як порівняти з серпнем цього самого року, ціни на основні види м’яса у торговельній мережі суттєво не змінилися. Це обумовлено стабільним попитом та достатньою пропозицією продукції. За винятком курячої тушки та філе курячого і сала солоного, які додали в ціні на 3,5%, 3,8% і 7,8% відповідно, як порівняти з серпнем 2023 року", — зауважила Фокусу провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ Наталія Копитець.
Яловичина залишається незмінною в ціні вже декілька місяців поспіль. "За даними Мінфіну, середня ціна на яловичий гуляш становить 245 грн/кг. Останній раз ціна змінювалась в липні. Незмінна ціна підкріплена низьким попитом через економічну неспроможність населення споживати цей вид продукту на постійній основі", — пояснив Фокусу аналітик УКАБ Максим Гопка.
У вересні дещо подорожчала молочка. "На молоко ціни в середньому зросли на 2,3%, масло вершкове 73% збільшилось в ціні на 4%. На сьогодні ціни в середньому такі: молоко — 39,9 грн/0,9 л, сметана — 45,90–38,95/350 г, масло вершкове — 69,24 грн/200 г", — додав Гопка.
Гуляш з яловичини не дорожчає з липня. Основна причина — економічна неспроможність населення постійно споживати цей вид м'яса
Утім, ціна на сметану залежить від виробника. Так, 200г 15% коштує:
- Сметана Auchan — 19,9 грн;
- "ПростоНаше" — 19,9 грн;
- President — 15,99 грн;
- "Злагода" — 20,9 грн;
- "Простоквашино" — 22,7 грн.
Чому дорожчає м’ясо та молочка й чого чекати далі
Зростання цін на основні види м’яса відбулося в результаті скорочення поголів’я худоби через бойові дії та за рахунок окупації значних територій. Водночас зросли витрати на логістику та паливо, а також подорожчали корми та електроенергія, пояснили Фокусу в ІАЕ. Крім того, виробники закладають у кінцеву ціну товарів ризик девальвації гривні після того, як НБУ відпустив курс, кажуть у ВАР.
"Багато хто буде закладати трохи вищу ціну на долар, враховуючи, що все обладнання, наприклад, для молочно-товарних ферм чи для свиноферм, а ще для хлібозаводів здіснюється через валюту, бо це іноземне обладнання і комплектуючі — це впливатиме на ціни на кінцеві продукти", — сказав у коментарі Фокусу заступник голови ВАР Денис Марчук.
Науковці ІАЕ прогнозують підвищення цін на основні види м’яса у торговельній мережі до 5% у жовтні–листопаді через зростання попиту та собівартості продукції.
Молочка теж традиційно дорожчає з наближенням холодів. "Закінчився сезон великого молока, великих надоїв, — продовжує Марчук. — У вересні і через зменшення кількості поголів’я, і через посушливий період, кількість молока зменшилась. У вересні ціни закупівельні підросли на приблизно 4,5–5%. В жовтні–листопаді може ще зрости на 10–15%".
Нагадаємо, рівень споживчої інфляції в річному вимірі в Україні минулого вересня становив 7,1%. Це істотно нижче липневого прогнозу Національного банку України. Однак надалі основний чинник, який сприяв уповільненню темпів інфляції, вже не діятиме.
Також Фокус писав, що в Україні за підсумками 2023 року очікується рекордний урожай гречки. Це має вплинути й на ціни: популярна серед українців крупа може подешевшати.