Розділи
Матеріали

Масло стало на чверть дорожчим, ніж у Польщі: ціни на продукти в Україні наближаються до європейських

Анастасія Ковальова
Ціни на продукти в Україні наближаються до європейських | Фото: Pexels

За останні роки продовольчі товари в Україні значно зросли в ціні і впритул наблизилися до рівня країн Європейського Союзу.

Ба більше, за деякими позиціями, наприклад, вершковим маслом, українські ціни вже перевищили показники сусідніх держав, таких як Польща, Румунія та Словаччина. Про це йдеться в липневому Інфляційному звіті Національного банку України.

Європейське подорожчання української їжі пояснюється як внутрішніми, так і зовнішніми чинниками. Усередині країни тиск чинять кліматичні зміни, війна, високі витрати на виробництво і логістику. Поряд із цим, на вартість продуктів впливають і глобальні процеси — зростання цін на енергоносії, пандемія, війна в Україні та інші світові кризи.

З 2020 року продовольча інфляція у світі перевищила 35%, тоді як загальна інфляція становила лише 25%. Це створило т.зв. "ідеальний шторм", внаслідок якого ціни на їжу зростають швидше, ніж на інші категорії товарів. Особливо відчутний це в Україні, де продовольство становить близько 40% споживчого кошика.

Порівняння цін в Україні та Європі

За даними НБУ, з 2016 року ціни на продукти України в перерахунку на євро зросли на 79%, тоді як у країнах ЄС — на 46%. Однак ця динаміка була нерівномірною. Так, хліб, крупи, овочі, фрукти і прісноводна риба, як і раніше, дешевші, ніж у ЄС, завдяки нижчим витратам на сировину і робочу силу.

Водночас продукція тваринництва показує протилежну тенденцію. Вершкове масло в Україні виявилося на 20-25% дорожчим, ніж, наприклад, у Польщі. Причини — висока собівартість і відсутність масштабної держпідтримки, на відміну від ЄС. Те саме стосується і свинини з молочною продукцією. А ось курятина і яйця залишаються дешевшими — за рахунок вертикальної інтеграції великих виробників та економії від масштабу.

Порівняння цін на окремі продукти в Україні та Європі

Цікаво, що у 2023-2024 роках на тлі девальвації гривні вартість продуктів у євро тимчасово знижувалася. Однак 2025 року тренд на зближення з цінами ЄС відновився. Попри це, українська купівельна спроможність поки що стримує подальше зростання. Коли ціна продуктів досягає "психологічної стелі", попит перемикається на дешевші альтернативи.

Ще один фактор — рівень ПДВ. В Україні він становить 20%, тоді як у Польщі — лише 5%, а інколи й зовсім нульовий. Це також впливає на різницю в кінцевій ціні для споживача.

Нагадаємо, аналітики помітили, що цього року ціни на черешню в Україні стрімко зростали, кілограм уже коштує 150-220 гривень. Лише за тиждень ягоди подорожчали приблизно на 10%.

В Україні діє так званий "нічний тариф" на електроенергію, але українців спіткає розчарування після встановлення двозонних лічильників. Експерти пояснили, як отримати знижку за споживання вночі.