Готуємо традиційну страву наших західних сусідів.
Польський суп журек зазвичай подається у всіх ресторанах Польщі. Про рецепт приготування страви в домашніх умовах розповідає український шеф-кухар Євген Клопотенко.
ІНГРЕДІЄНТИ
Для закваски:
- 100 г житнього борошна
- 400 мл води
- сік ½ лимона
Для супу:
- 2 л води
- 4-5 картоплин
- 2 цибулі
- 1/3 селери
- 1 морква
- 300 г копчених ребер
- 200 г варено-копченої ковбаси
- 100 мл сметани
- 2 ст. л. олії
- 2 зубчики часнику
- 2 лаврових листи
- сіль та перець до смаку
Для початку беремося за овочі — чистимо їх та миємо.
Для закваски висипаємо в миску борошно та вливаємо до нього 400 мл води. Вичавлюємо сік половинки лимона. Після цього гарно перемішуємо вміст.
Наступним етапом буде приготування бульйону. У каструлю вливаємо 2 л води та викладаємо порізані овочі: 1/3 селери, 1 моркву та 1 цибулю. Також вкидаємо 2 лаврових листки. Солимо та варимо 20 хв на середньому вогні.
Тим часом ріжемо картоплю середніми кубиками та вкидаємо її до овочів.
Засмажка. Ріжемо другу цибулину маленькими кубиками. Чавимо 2 зубчики часнику. Ріжемо копчені ребра та ковбасу. Розігріваємо сковорідку з 2 ст. л. олії та викладаємо на неї цибулю, часник, реберця та ковбасу. Усе це гарно смажимо, поки цибуля не стане м’якою.
Тим часом дістаємо з бульйону шматочки моркви, цибулі та селери. Кладемо в каструлю засмажку.
Коли бульйон закипить, додаємо в нього закваску. Усе це гарно мішаємо, щоб не утворювалися грудочки.
Після цього додаємо в каструлю 100 мл сметани та ще раз мішаємо. Можна додати за бажання ще солі та свіжомелений чорний перець. Подавати варто теплим разом із сухариками або відвареним яйцем.
Нагадаємо, як приготувати рибні палички для дітей.