Юшку можна варити з будь-якої риби, але саме зварена з річкової вважається класичною.
Юшка – це наваристий та смачний рибний суп. Зварити його можна з будь-якої риби, але юшка з карасів вважається класичною. Нехай у карасях, як у будь-якій річковій рибі багато кісточок, але бульйон з них виходить ситний, наваристий і насичений.
Юшку можна варити навіть з риб'ячої голови, особливо з товстолоба. Такий бульйон чудово желюється, тому підходить для приготування заливного.
Юшка з карасів
Інгредієнти:
- Карась (або інша річкова риба) – 600 гр;
- Картопля — 400 гр;
- Одна цибулина;
- Одна морква;
- Лавровий лист, кріп, петрушка, сіль, мелений чорний перець, олія.
Підготуйте усі продукти. Для юшки підійде будь-яка річкова риба, але карасів купити найпростіше. Картоплю та моркву почистіть. Наріжте картоплю невеликими шматочками і покладіть у холодну воду.
Поставте каструлю на сильний вогонь та доведіть воду до кипіння. Зменшіть вогонь і залиште картоплю варитися.
Очистіть карася від луски. Юшка вариться з риби з головою, так що чистимо карасів ретельно: видаляємо зябра, нутрощі, відрізаємо плавці і добре промиваємо рибку.
Розріжте карася на шматочки товщиною близько 2 см і відставте поки що убік.
Необхідно приготувати засмажку. Цибулю почистіть і наріжте кубиками, морквину натріть на тертці, або поріжте брусочками. Обсмажуйте на олії, поки цибуля не зарум'яниться.
Коли картопля стане м'якою, посоліть бульйон і викладайте рибу. Додайте лавровий лист та горошини чорного перцю, якщо любите.
Доведіть на сильному вогні до кипіння. Додайте у юшку засмажку. Варіть юшку з карася на невеликому вогні, поки риба не буде готова. Зазвичай це займає трохи більше десяти хвилин. Додайте дрібно порізану зелень і поперчіть. Перемішайте та зніміть каструлю з плити. Дайте ошці настоятися хоча б десять хвилин.
Раніше Фокус розповідав, як правильно смажити рибу, щоб вона вийшла смачною та хрусткою.