Рулет виходить смачним і дуже поживним.
Маковий рулет із горіхами, випечений на дріжджах і посипаний цукровою пудрою — що може бути до чаю або кави краще. Готується він просто, а з інгредієнтів, перерахованих автором кулінарного блоку "Смачні рецепти на кожен день" виходить два рулети завдовжки 28 сантиметрів, чого вистачить, щоб пригостити якнайбільше рідних і близьких.
Рулет із горіхами та маком
Інгредієнти:
- сметана (15% -20%) — 130 г;
- цукор — 40 г;
- ванільний цукор — 10 г;
- дріжджі — 10 г (або 5 г сухих);
- борошно — 330 г;
- жовтки — 2 шт.;
- вершкове масло (82%) — 150 г;
- сіль — дрібка.
Для начинки:
- мак — 300 г;
- вода — 600-700 мл;
- горіхи — 150 г;
- цедра лимона — 1 ст. л;
- білки — 2 шт.;
- цукор — 140 г;
- ванільний цукор — 10 г;
- сіль — дрібка.
Спосіб приготування:
Спочатку потрібно приготувати тісто. Для цього дріжджі розкришити (якщо свіжі), всипати їх у сметану, туди додати цукор, ванільний цукор, сіль, жовтки. Все добре перемішати вінчиком, доки не вийде однорідна маса. В окремий посуд просіяти борошно, викласти в неї масло, нагріте до кімнатної температури. Розтерти борошно з маслом руками в однорідну крихту. Додати сметанну суміш. Замісити м'яке, гладке тісто, що не прилипає до рук. Накрити харчовою плівкою і відправити в холодильник на 2-24 години.
Наступний етап — приготування начинки. Мак залити питною водою чи молоком. Поставити на вогонь, довести до кипіння і варити 15 хвилин, помішуючи час від часу. Зняти з плити та відставити на годину. Друшляк застелити тканиною і викласти мак, максимально віджавши його в тканині, після чого викласти в ємність і пробити занурювальним блендером до однорідності.
Білки кімнатної температури з'єднати із сіллю, збити на мінімальній швидкості міксера до дрібних бульбашок. Не перестаючи збивати, додавати ванільний цукор і цукор невеликими порціями. Збільшити швидкість до максимальної і збивати доки маса не стане глянсовою і добре триматиметься на вінчиках. До маку додати підсмажені та грубо посічені горіхи, цедру, перемішати. У два прийоми додати білки, добре вимішуючи щоразу.
Тісто поділити на дві частини. Поверхню посипати борошном і розкатати частину тіста 30 на 30 см. Викласти половину начинки, розподілити, не доходячи до країв на 1,5 см. Згорнути не дуже туго рулет. Защипнути краї. Рулет викласти на пергамент і загорнути в нього так, щоб між заготовкою і папером був невеликий простір в 2 см. Краї пергаменту загорнути (виходить як цукерка загорнута в папір). Також згорнути другий рулет. Викласти обидва на лист, швом униз. Залишити за кімнатної температури на 30 хв. Тісто підросте і заготовка щільно приляже до паперу.
Випікати у попередньо розігрітій духовці за температури 180 на середньому рівні без конвекції 40-45 хв. Остудити на решітці, розгорнувши папір на краях. Як охолоне зняти папір, посипати цукровою пудрою.
Раніше Фокус писав, як приготувати здобні булочки з маком.