Розділи
Матеріали

Великдень 2023. Рецепт класичної паски, яка завжди виходить ідеально

Фото: Getty Images | Традиційна паска

Зараз з'явилося багато оригінальних рецептів пасок, але немає нічого кращого за традиційну випічку.

Паска — це традиційна великодня випічка, яка символізує воскресіння Христа та радість свята. Паски зазвичай випікаються у високих циліндричних формах і прикрашаються глазур'ю та кольоровими посипками.

А оскільки Великдень у 2023 році відзначатиметься вже 16 квітня, настав час підбирати рецепти для святкового столу. Фокус розповість, як приготувати класичну паску, яку можуть приготувати навіть початківці.

Традиційна паска

Інгредієнти:

  • молоко — 350 мл;
  • цукор — 170 г;
  • свіжі дріжджі — 30 г;
  • вершкове масло — 250 г;
  • борошно — 700 г;
  • ванільний екстракт — 1/2 ч. л.;
  • шість яєць;
  • світлі родзинки — 150 г;
  • ліщина — 100 г;
  • сіль — на кінчику ножа.

Для глазурі:

  • яєчні білки — 2 шт.;
  • цукрова пудра — 300 г;
  • лимонний сік — 1 ст. л.

Спочатку потрібно підготувати опару. Для цього в теплому молоці розчиніть дріжджі та частину цукру, додайте частину борошна та добре перемішайте. Залишіть у теплому місці на пів години, поки не з'являться бульбашки.

Потім додайте в опару молоко, цукор, ванільний екстракт і жовтки, збиті з цукром. Перемішайте і поступово всипте решту борошна. Замісіть м'яке та еластичне тісто.

В окремій мисці збийте білки зі щіпкою солі до міцних піків і обережно введіть в тісто лопаткою. Додайте розтоплене вершкове масло і вимісіть до однорідності. Тісто повинно легко відставати від рук та посуду.

Перекладіть тісто у велику змащену маслом миску, накрийте рушником і залиште в теплому місці на кілька годин. Підготуйте родзинки та фундук. Родзинки промийте і залийте окропом на 10 хвилин, потім відкиньте на сито та обсушіть. Ліщину порубайте ножем.

Додати горіхи та родзинки в тісто. Розділіть тісто на кілька частин, розкладіть по змащеним маслом формам. Залишіть ще на годину, щоб тісто піднялося.

Випікайте паски в розігрітій до 180 градусів духовці близько 40-50 хвилин, доки вони не стануть золотистими та не пройдуть перевірку зубочисткою.

Вийміть паски з духовки та дати їм трохи охолонути у формах. Прикрасьте глазур'ю зі збитих білків, цукрової пудри та лимонного соку.

Також ви можете приготувати оригінальні паски з горіховою начинкою.