Зазвичай солянку готують з різними видами м'яса. Але цей суп можна приготувати і з грибами.
Солянка — це традиційна ресторанна страва, яку зазвичай готують з м'яса або риби з додаванням квашеної або свіжої капусти, маринованих або солоних огірків, томатної пасти та різних спецій. Але існує і пісний варіант цієї страви, яка не поступається за смаком класичному.
Замість м'яса чи риби використовуються різні види грибів — свіжі та сушені. Така солянка виходить насиченою, ароматною та дуже смачною. До того ж вона корисна для здоров'я і підходить для тих, хто дотримується посту або вегетаріанської дієти. Фокус розкаже, як її приготувати.
Пісна солянка
Інгредієнти:
- сушені гриби — 200 г;
- свіжі печериці — 200 г;
- квашена капуста — 150 г;
- свіжа капуста — 400 г;
- мариновані або солоні огірки — 200 г;
- цибуля — 150 г;
- морква — 150 г;
- п'ять ст. л. томатної пасти;
- каперси — 3 ст. л.;
- рослинна олія — 3 ст. л.;
- свіжа зелень — до свого смаку (петрушка, кріп, базилік);
- лавровий лист — 4 шт.;
- сіль, перець, чорні оливки.
Сушені гриби краще брати лісові, вони духмяніші. Замочіть їх попередньо у теплій воді. Після цього разом з водою перекладіть їх у каструлю, додайте ще 1,5 літри холодної води. Доведіть до кипіння та варіть ще пів години.
Свіжі печериці наріжте, цибулю дрібно покришіть, моркву натріть на тертці. Солоні огірки наріжте як заманеться, а капусту дрібно наріжте.
Цибулю обсмажте на олії, додайте огірки та квашену капусту. Обсмажте кілька хвилин. Додайте свіжу капусту, сіль, перець, томатну пасту і тушкуйте 10-15 хвилин, щоб капуста стала м'якою.
Водночас покладіть свіжі печериці, каперси та лавровий лист у киплячий грибний бульйон. Перекладіть тушковані овочі в каструлю та варіть ще 10 хвилин.
Додайте сіль, якщо треба, свіжу зелень, зніміть з вогню і дайте настоятися хоча б 15 хвилин. Для подачі прикрасьте оливками.
Також ви можете приготувати смачний суп із цвітної капусти.