Страви з картоплі у Карпатах займають особливе місце. І деруни тут готують надзвичайно смачно.
Деруни готують по всій Україні, але особливо смачно – у Карпатах. Назви, до речі, можуть бути й іншими – наприклад, "терти-пляцки", "тертухи", "бандурятники", "кремзлики". Чим вони відрізняються від звичайних дерунів? Їдять їх за гуцульською традицією із густою сметаною або ряжанкою (пахтою). Іноді до сметани додають пересмажені з цибулею гриби, заправлені мукою. Рецептом поділились на сайті Smachnota.
Рецепт карпатських дерунів по-гуцульськи
Інгредієнти:
- стара картопля (з молодої деруни не готують) – 5-6 шт;
- яйце – 1 шт;
- цибулина – 1-2 середні;
- часник – 1-2 часточки;
- сметана чи кисле молоко – 1,5 ст. л.;
- борошно – 2 ст. л. без верху;
- соняшникова олія – для смаження;
- сіль, перець – на смак.
Очистіть картоплю і потріть на дрібній тертці. Очищену цибулю теж натріть, змішайте із картоплею. Все робіть швидко, щоб картопля не встигла потемніти, а готові деруни були світлими.
Додайте сметану або кисле молоко. А в окремому посуді перемішайте яйце і додайте до дерунів. Борошно додайте в кінці після часнику (його можна потерти або пропустити через прес), солі та перцю. Ретельно перемішайте масу.
Нагрійте сковороду, візьміть із товстим дном, як для млинців. Розігрійте рафіновану олію і кладіть картопляну суміш, набираючи ложкою, у вигляді невеликих оладок. Смажте з двох боків до рум'яної скоринки.
Готові кремзлики по-гуцульськи складіть у керамічну тарілку. Подавайте із сметаною. Можна додати в сметану свіжий кріп та часник.
Готові деруни часто складають у глиняний горщик, поливають густою сметаною і ставлять на кілька хвилин в духовку.
Читайте також:
Простий пиріг із капустою: як приготувати смачну страву
Класична картопляна запіканка з фаршем: простий рецепт смачної страви
Фрикадельки з томатною підливою: покроковий рецепт смачної страви