Вареники — це популярна страва української кухні. І варто додати рецепт заварного тіста до скарбнички.
Смачні вареники приготувати одночасно і просто, і нелегко. Потрібно повозитися з тістом і начинкою. Але результат виходить дивовижним. Рецептів тіста для вареників дуже багато. І цей — один із них. Фокус розповість, як його приготувати.
З таким тістом дуже просто і приємно працювати. Воно не рветься і не розварюється, добре тримає начинку, і саме по собі виходить смачним.
Вареники з картоплею на заварному тісті
Інгредієнти:
- борошно — 280-320 г;
- гаряча вода — 100 мл;
- вершкове масло або рослинна олія — 30 г;
- сіль — 0,5 ч. л.;
- яйце — 1 шт.
Для начинки:
- картопля — 500 г;
- сіль — до свого смаку;
- вершкове масло — 50 г.
Додаємо сіль і олію в гарячу воду, перемішуємо, всипаємо частину борошна, додаємо яйце і з цього моменту робимо все дуже швидко, щоб яйце не зварилося. Замішуємо м'яке еластичне тісто. Місимо тісто 5 хвилин і залишаємо відпочивати на пів години.
І готуємо начинку. Картоплю чистимо і варимо в підсоленій воді до готовності. Додаємо вершкове масло, розминаємо в пюре. Можна в начинку додати підсмажену цибулю, шкварки, смажені гриби. Або просто поперчити й посолити.
І готуємо піджарку для вже готових вареників, якщо хочете — шкварки з цибулею, підсмажені на олії.
Тісто, що відпочило, розкачуємо в пласт завтовшки 3 мм. За допомогою склянки або блюдця вирізаємо кола. Викладаємо начинку чайною ложкою і защипуємо краї.
Варимо вареники в киплячій підсоленій воді (на 2 літри води — 1 ч. л. солі) і дуже акуратно помішуємо, щоб вареники не пристали до дна. Після того як вони спливуть, варимо 3 хвилини. Готові вареники поливаємо піджаркою і подаємо до столу. Сирі вареники можна заморозити про запас.
Читайте також:
Ліниві, але дуже смачні: рецепт вареників із картоплею
Що потрібно додати в тісто, щоб пельмені та вареники не розварювалися
Ніжне тісто на вареники: простий рецепт приготування