Шпроти, звісно, можна нарізати в салати і навіть запікати. Але найсмачніше з ними робити прості закуски.
Бутерброд зі шпротами, огірком або часточкою лимона — класична закуска на новорічному столі. Оскільки колись шпроти були дефіцитом, то задоволення намагалися розтягнути і тому готували грінки, на яку викладали всього по одній рибці. Але також можна приготувати смачні і дуже прості рулети з лаваша. Фокус розповість, як приготувати цю страву.
Шпротами називають і рід риб із сімейства оселедцевих, і особливий спосіб консервації дрібної підкопченої рибки в олії. Вважається, що вперше цей продукт почали виробляти в Латвії 1890 року. Але також шпроти готують у Німеччині та Норвегії.
Що приготувати зі шпротами
Шпроти чудово поєднуються з рисом, свіжими овочами, такими як помідори, огірки, редиска, а також з відвареною картоплею, яйцями і сиром. Візьміть готові тарталетки, наповніть їх сметанним мусом або яєчним салатом із зеленню, а зверху прикрасьте шпротами та червоною ікрою — вийде смачна начинка. Підкопчений смак шпрот може додати оригінальності традиційним святковим салатам: "Шубі", або "Мімозі".
У Німеччині та в Норвегії шпроти часто подають із вареною картоплею і несолодкими оладками. На новорічний стіл зазвичай готували грінки з білого хліба, який натирали часником, злегка змащували майонезом, викладали по одній рибці та доповнювали скибочкою лимона, або свіжого, або ж маринованого огірка. Але можна приготувати і смачні рулети з лавашем.
Лаваш зі шпротами
Інгредієнти:
- одна банка шпрот;
- два яйця;
- зелень (кріп, або петрушка);
- тонкий лаваш.
Яйця відваріть круто і подрібніть ножем. Змішайте зі шпротами. Можна додати олію з банки. Шпротну начинку викладіть на лаваш, посипте дрібно нарізаною зеленню і загорніть у рулет. Нехай півгодини він постоїть у холодильнику. Потім дуже гострим ножем наріжте рулет на порції та подавайте. Можна додати трохи майонезу, якщо хочете.
Читайте також:
Вечеря за 10 хвилин: рецепт смачної страви з мінімуму продуктів
Домашня шаурма з дуже смачним соусом: простий рецепт популярного перекусу
Десерт, який готується за 10 хвилин: рецепт яблучного штруделя з лаваша