Кавун — один з найбільш вдалих фруктів для літа. Він на 95% складається з води і містить велику кількість вітамінів, таких як провітамін А та вітаміни групи В. Чим ще корисна ця найбільша у світі ягода?
Кавун — неймовірно смачний літній фрукт, який цінують діти та дорослі за його солодкий та освіжаючий смак. Помилково думати, що це просто вода, кавуни багаті на мінеральні солі, особливо на калій і магній, містять вітаміни, володіють високою насичувальною здатністю та низькою калорійністю: всього 16 ккал на 100 г продукту. Про це пише Melarossa.
Як і в помідорах, м'якоть кавуна багата на лікопен, каротиноїд, який надає їй характерного червоного кольору.
Кавунові цукри відмінної якості та легко засвоюються. Солодкий смак кавуна лише частково зумовлений вмістом цукру: здебільшого він залежить від ароматичних речовин.
Кавун краще не їсти одразу після їди, оскільки вода, що міститься в ньому, розтягує стінки шлунка (вже розширені їжею), сповільнюючи травлення. Тож краще вживати його на перекус вранці або вдень. Остерігайтеся насіння: його краще не ковтати, оскільки воно має проносну дію.
Важливо зазначити, що, як і будь-яку їжу, кавун бажано вживати в помірних кількостях та як частину збалансованої дієти. Ось деякі з основних переваг кавуна для вашого здоров'я.
Містить антиоксиданти
Кавун є чудовим джерелом антиоксидантів, які допомагають зменшити запалення в організмі. Лікопін разом з іншими каротиноїдами та вітаміном Е здатні протидіяти шкідливій активності окисного стресу, викликаного в організмі вільними радикалами, що спричиняють клітинне старіння та хронічні захворювання.
Зміцнює імунну систему
У синергії з іншими каротиноїдами та антиоксидантами бета-каротин зміцнює імунну систему і відіграє важливу захисну роль у багатьох біологічних функціях організму. Зокрема, він має здатність підвищувати стійкість до інфекцій і втручається в процеси видалення печінкою токсинів.
Каротиноїди, як і вітамін А, стимулюють вироблення Т-лімфоцитів, лейкоцитів, які діють як поглиначі пошкоджених клітин організму.
Допомагає зволоженню
Кавун приблизно на 92 % складається з води, тому вживання кавуна може допомогти відновити рівень рідини в організмі та запобігти зневодненню. Достатня гідратація є основою не тільки хорошого загального стану здоров'я, а й будь-якої дієти для схуднення.
У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!
Високий вміст води в кавуні також може допомогти зберегти шкіру зволоженою та сяючою. Крім того, завдяки мікроелементам, що містяться в ньому, кавун сприяє здоров'ю шкіри й бореться з вільними радикалами.
Крім того, калій, що міститься в кавуні, корисний для виведення токсинів із крові, які в іншому разі осідали б у нирках, порушуючи їхню правильну роботу.
Благотворно впливає на серцево-судинну систему
Високий вміст калію в кавунах благотворно впливає на кровообіг і кров'яний тиск. Поєднання лікопіну з вітамінами С та Е може сповільнити прогресування атеросклеротичного захворювання у людей з високим рівнем холестерину. Вітамін С відіграє важливу роль, тому що він допомагає сповільнити швидкість окиснення холестерину ЛПНЩ й сприяє стабілізації артеріальних бляшок та зменшенню жорсткості й потовщення артерій.
Цитрулін, амінокислота, що міститься в кавуні, також благотворно впливає на серце й кровообіг.
Допомагає контролювати вагу
Кавун має сечогінні властивості, тому він може стимулювати вироблення сечі та сприяти виведенню токсинів з організму. Це корисно для підтримки здоров'я нирок та посилення ефекту детоксикації. Ба більше, у такий спосіб він перешкоджає виникненню целюліту і затримці води в організмі.
Незважаючи на солодкий смак, у кавуні мало калорій, тому він може бути здоровою альтернативою для задоволення тяги до солодкого, обмежуючи споживання калорій.
Нарешті, завдяки своїм сечогінним й очищувальним властивостям, його споживання може бути корисним у разі набряків через затримку води.
Покращує зір
Каротиноїди, такі, як бета-каротин і лікопін, що містяться в кавуні, також беруть участь у зоровому процесі, захищаючи сітківку і покращуючи зір в умовах низької освітленості.
Інші каротиноїди, такі, як зеаксантин, допомагають функції бета-каротину, живлячи тканину сітківки ока і забезпечуючи захист від ультрафіолету.
Допомагає в лікуванні остеопорозу
Американське дослідження, опубліковане в Osteoporosis International, підкреслило роль лікопіну в лікуванні остеопорозу.
Було продемонстровано, що лікопін здатний знижувати рівень N-телопептиду, молекули, яка виробляється під час руйнування кісток.
Нагадаємо, скільки фруктів і ягід можна їсти на день без шкоди для фігури.
Раніше Фокус писав про те, що дієтологиня-нутриціологиня розповіла про те, як правильно мити фрукти і ягоди перед тим як їсти.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.