Розділи
Матеріали

Топ-10 продуктів для зміцнення кісток та суглобів

Оксана Москаленко
Фото: Freepik | Дівчина на кухні

Додайте продукти для здоров'я кісток у ваш щоденний раціон та допоможіть запобігти різним захворюванням, вивихам і переломам.

З віком міцність кісток знижується, нездорове харчування і генетика можуть погіршити цей стан й викликати ламкість кісток. Щорічно відбувається понад 8,9 мільйона переломів саме через ламкість кісток. Щільність кісток у жінок зазвичай знижується після 30 років, що робить їх схильними до переломів й передчасного старіння. Про це пише Stylecraze.

Включення в раціон продуктів, багатих на кальцій і вітамін D, є одним із найкращих та найефективніших способів поліпшити зміцнення кісток і суглобів. Ці 10 продуктів допоможуть поліпшити здоров'я кісток і боротися з остеопорозом.

Йогурт

Фото: Pexels

Йогурт є чудовим джерелом пробіотиків, кальцію, калію, вітамінів D, A і фолієвої кислоти. Учені виявили, що щоденне вживання йогурту допомагає запобігти переломам. Якщо у вас слабкі кістки, краще вживати йогурт, збагачений кальцієм.

Молоко

Фото: Freepik

Молоко є ще одним основним джерелом кальцію, фосфору, калію та вітамінів А і D. Ви можете зберегти свої кістки міцними, вживаючи коров'яче молоко, проте уникайте його, якщо ви страждаєте на непереносимість лактози. Ви також можете пити молоко, збагачене кальцієм та вітаміном D.

Темна листова зелень

Фото: Freepik

Темна листова зелень, така як шпинат, капуста, рукола, салат і мангольд, є чудовими джерелами кальцію, антиоксидантів і вітамінів С і К. Споживання щонайменше трьох різних видів темної листової зелені щодня може допомогти вам зміцнити кістки та імунітет.

Сир

Фото: Getty

Сир зроблений із молока і, отже, є чудовим джерелом кальцію. Крім цього в ньому міститься вітамін А, вітамін В12, цинк і фосфор. Регулярно вживаючи сир, ви не тільки поліпшите смак своїх страв, а й захистите свої кістки від ламкості. Якщо у вас непереносимість лактози, ви можете вживати сир чеддер, який містить незначну кількість лактози.

Риба

Фото: Freepik

Риба, така як сардини, тунець, сом, палтус, скумбрія, оселедець, форель, тріска і лосось, є цільними харчовими джерелами вітаміну D. Вітамін D сприяє мінералізації кісток, тобто без вітаміну D ваші кістки не зможуть засвоювати кальцій.

Яйця

Фото: Pexels

Яєчні жовтки є чудовим джерелом жиророзчинних вітамінів, таких як вітаміни D, A, E і K. Вітамін D необхідний для засвоєння кальцію й поліпшення здоров'я кісток. Переконайтеся, що ви споживаєте яйця цілком, а не тільки білки.

Брокколі

Фото: Getty Images

Броколі — це хрестоцвітний овоч, відомий своїми численними перевагами для здоров'я. Він багатий на кальцій, вітамін С, калій, фосфор, фолієву кислоту та вітамін К. Щоденне вживання броколі допоможе зміцнити кістки і зуби. А також цей овоч допомагає схуднути, боротися з високим кров'яним тиском, раком і діабетом.

Горіхи

Фото: Pixabay

Горіхи багаті корисними жирами, омега-3 жирними кислотами та білком. Вчені виявили, що щоденне вживання кількох видів горіхів допомагає поліпшити загальний стан здоров'я, зокрема здоров'я кісток. Горіхи можна їсти цілими або подрібнювати й додавати в смузі, сніданки та салати.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

Насіння

Насіння є чудовим джерелом кальцію, а також воно багате на білки, харчові волокна, корисні жири, фосфор, залізо і калій. Ви можете вживати насіння льону, соняшнику, дині, гарбуза та кунжуту, додаючи його до каші, смузі, салатів або тостів з яйцем і авокадо.

Квасоля

Фото: Freepik

Квасоля є чудовим джерелом рослинного білка, а ще містить кальцій, фосфор, калій та омега-3 жирні кислоти. Учені підтвердили, що вживання бобових допомагає запобігти втраті кісткової маси. Вживайте в їжу паростки квасолі, сочевицю, квасолю та нут.

Це найкращі продукти, які здатні зміцнити ваше здоров'я, запобігти втраті кісткової маси і зміцнити кістки.

Нагадаємо, гриби, яловичина, сир рікотта та інші чудові продукти допоможуть вам збільшити споживання вітаміну D з природних джерел.

Раніше Фокус писав про те, що мигдаль, яйця, лосось і багато іншого — продукти, багаті на біотин - вітамін, який відповідає не тільки за здоров'я волосся, а й за стан вашого організму загалом.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.