Розділи
Матеріали

Твердий сир: чим корисний, скільки можна їсти та як впливає на вагу, — дієтологиня

Оксана Москаленко
Фото: Freepik | Дієтологиня назвала корисні властивості сиру

Ідеальна начинка для лаваша та бутерброду, гарне доповнення до кави, фруктів та вина — це твердий сир. Ексклюзивно для Фокусу дієтологиня Юлія Камишна розповідає про користь та шкоду твердого сиру.

У твердому сирі міститься понад 20% білку, що в кілка разів більше, ніж у м'ясі, а засвоюваність цього білка залежить від того, як довго дозріває сир. Існує велике різномаїття сирів і вибір залежить від вашого смаку та гастрономічних забаганок. Та справа не лише у смаку. Чим корисний сир та як вибрати той, що принесе максимум користі вашому здоров'ю? Чи весь сир корисний, скільки його можна з'їсти, щоб отримати лише користь, Фокусу розповідає лікарка-дієтологиня Юлія Камишна.

"Перше на що звертаємо увагу це склад: молоко пастеризоване, молочнокислі мікроорганізми або бактерії, у твердого сиру — натуральний сичужний фермент, сіль", — радить дієтологиня Юлія Камишна.

У Фокус. Стиль появился свой Telegram-канал. Подписывайтесь, чтобы не пропускать самые интересные новости из мира шоу-бизнеса и светской жизни!

Чим корисний твердий сир

Фото: Getty

Як і в будь-якому питанні є дві сторони добра і зла. Давайте спочатку про хороше. Натуральний, правильний сир — це джерело білка тваринного походження, що забезпечить організм нормою амінокислот: метіоніном, триптофаном, лізином, які допоможе злагодженій роботі гормональної системи. Також сир – це джерело вітамінів групи A, D, E, B1, B2, B12, PP, а це здоров'я шкіри та чудовий зір. Твердий сир містить велику кількість мікроелементів та фосфору, що має позитивний вплив на стан кісток та зубів.

"При вживанні сиру ми повинні пам'ятати слова Парацельса, що все є ліки та все є отрута, питання лише у кількості. Сиру це теж стосується. Ідеальна кількість для дорослої людини від 40 до 80 г за прийом. Діти – від 20 до 40 грамів. Але якщо говоримо про раціон дитини, то краще починати давати сир дітям віком від 4-5 років, кілька разів на тиждень, тому що він дає не маленьке навантаження на підшлункову залозу", — зазначає дієтологиня.

Чи важлива жирність?

Фото: Pexels

Чим вище жирність продукту, тим нижча у ньому кількість білка, а ми в будь-якому виді тваринного білка маємо цінувати саме білок. Тому дієтологиня радить купувати твердий сир зі зниженою жирністю, ідеально до 20%. "Якщо говорити про високожирний твердий сир, тоді нехай він займає почесне місце на столі у святкові дні. Іншими словами, не частіше 1-2 разів на місяць, як ласощі", — наголошує Камишна.

Не дивлячись на користь твердого сиру для здоров'я, щоденне вживання сиру у великій кількості може спровокувати розвиток різноманітних захворювань. Через доволі велику калорійність та наявність у складі сиру насичених жирів, надмірне вживання може призвести до розвитку серцево-судинних захворювань, наприклад, атеросклерозу.

Вживати з обережністю

"Комусь можна вживати в їжу твердий сир, а комусь — ні. Незалежно від віку, якщо в людини є алергічна реакція на компоненти продукту, захворювання серцево-судинної системи, (це ризики збільшення холестеринових бляшок), проблеми із серцем, ШКТ, гіпертонія, я б не рекомендувала вживати сир на постійній основі", — зазначає лікарка.

Сир з пліснявою

Фото: Freepik

Сир з пліснявою не рекомендовано вживати вагітним жінкам та дітям, адже надмірне захоплення цим видом сиру може призвести до проблем із кишківником та дисбактеріозу. Негативні наслідки для здоров'я можуть бути, якщо щоденно вживати понад 50-100 г сиру з пліснявою.

"Окремою графою стоїть під забороною сир із пліснявою. Цвіль — це гриби, які є атиповими мікроорганізмами для мікрофлори людини. Тому я б поставила такий вид сиру під заборону", — наголошує Юлія Камишна.

Чи можна сир на схудненні

Фото: Freepik

"Про сир і схуднення ходять легенди! Але я б все спростила. Чи можна? Відповідь: можна! Скільки і як часто, тут вже розрахунки ідуть індивідуальні під кожного клієнта та анамнез організму на сьогодні'', — зазначає дієтологиня.

Не варто демонізувати продукти та встановлювати заборони, адже практично усі продукти у помірній кількості приносять організму лише користь. Тому, якщо ви хочете схуднути, потрібно збалансувати свій раціон, щоб організм мав змогу отримувати усі необхідні нутрієнти, в тому числі і з твердого сиру. Добова норма сиру вираховується індивідуально, в залежності від вашої ваги, здоров'я та способу життя.

Нагадаємо, нутриціологиня розвінчала міфи про популярний кисломолочний продукт.

Раніше Фокус писав про те, що ваша їжа впливає на здоров'я вашого серця, особливо коли йдеться про рівень холестерину.

Этот материал носит исключительно информационный характер и не содержит советов, которые могут повлиять на ваше здоровье. Если у вас есть проблемы, обратитесь к специалисту.