Найкорисніша літня ягода. Дієтологиня розповіла, чи можна схуднути на кавунах
Кінець липня — час достигання найбажаніших гігантських ягід — кавунів. Дехто вживає їх на десерт дехто — замість води, а є й ті, хто сідає на кавунову дієту. Ексклюзивно для Фокуса дієтологиня Аліна Дяченко розповідає про те, чи можна схуднути на кавунах, та як правильно вживати цей фрукт, щоб не нашкодити здоров'ю.
Що таке кавун? Кавун — це популярний літній фрукт, як багато хто вважає, проте з ботанічного погляду він є ягодою і належить до родини гарбузових. Ця ягода відома своїм освіжаючим смаком і високим вмістом води. Крім своїх гастрономічних якостей, кавун багатий поживними речовинами, антиоксидантами та має безліч корисних властивостей. Водночас під час його вживання слід враховувати певні аспекти, щоб уникнути потенційних негативних наслідків для здоров'я. Фокус запитав у дієтологині Аліни Дяченко, як правильно вживати кавун та чи можна на ньому схуднути.
У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!
Чим корисний кавун
Гідратація. Влітку, особливо під час сильно спеки, дуже важливо вживати достатню кількість рідини. Проте для підтримки гідратації підійде не лише вода, а також деякі овочі, фрукти та ягоди, в тому числі й кавун.
"Кавун складається на 90% з води, що робить його природним засобом підтримки водного балансу в організмі — гідратації. Гідратація необхідна для всіх фізіологічних процесів, включно з терморегуляцією, транспортуванням поживних речовин і виведенням метаболічних відходів", — каже Аліна Дяченко.
Джерело антиоксидантів. Кавун є хорошим джерелом вітаміну C, потужного антиоксиданту, який підтримує імунну систему, сприяє загоєнню ран і допомагає підтримувати здоров'я шкіри.
"У формі бета-каротину, який перетворюється в організмі на вітамін A, кавун сприяє здоров'ю очей, покращує імунну функцію та підтримує здоровий стан шкіри. Також, він містить вітамін B6, який бере участь у метаболізмі амінокислот і когнітивних функціях, підтримуючи нормальну роботу мозку та нервової системи", — зазначає дієтологиня.
Крім того, кавун містить калій, який допомагає регулювати кров'яний тиск, підтримує функцію м'язів і нервів, а також знижує ризик інсультів та інших серцево-судинних захворювань. А ще магній — важливий елемент для більш ніж 300 ферментативних реакцій в організмі, включно із синтезом білків, функціями м'язів і нервів, а також регуляцією рівня глюкози в крові.
"Кавун містить дуже потужний антиоксидант — лікопін. Цей каротиноїдний пігмент надає кавуну його яскравого червоного кольору", — каже Аліна Дяченко.
Дослідження показують, що лікопін може знизити ризик серцево-судинних захворювань і деяких видів раку, особливо простати. Лікопін також захищає шкіру від шкідливого впливу ультрафіолетових променів та зменшує запалення.
Містить амінокислоти. "Кавун є джерелом амінокислоти — цитрулін, яка сприяє поліпшенню кровотоку і зниженню м'язової втоми. Цитрулін може перетворюватися в організмі в аргінін, який важливий для серцево-судинного здоров'я і поліпшення фізичних показників", — каже дієтологиня.
Джерело клітковини. Кавун містить клітковину, яка покращує травлення і сприяє регулярному випорожненню. Це допомагає запобігти закрепам та підтримує здоров'я кишківника.
Низький вміст калорій. "В кавуні близько 30 калорій на 100 грамів, що у поєднанні з високим вмістом води, робить його ситним та освіжаючим перекусом, який допомагає контролювати апетит", — каже дієтологиня.
Однак, попри численні корисні властивості кавуна, дієтологиня радить не забувати про кілька важливих моментів.
- Кавун містить фруктозу, яка у великих кількостях може становити проблему для людей з діабетом або інсулінорезистентністю. "Пам'ятайте, що вживання великих порцій кавуна підвищує рівень глюкози в крові", — наголошує Аліна Дяченко.
- Через високий вміст води й клітковини, надмірне споживання кавуна може призвести до шлунково-кишкових проблем, таких як здуття живота і діарея.
- Алергічна реакція на кавун зустрічається рідко, але вона можлива. Симптоми можуть включати свербіж, висип, набряк і, у важких випадках, анафілаксію.
- Споживання великої кількості кавуна за один раз перевантажує нирки та спричиняє дисбаланс електролітів.
Рекомендації щодо вживання кавуна
"Найголовніша рекомендація — помірність у споживанні. Рекомендую вживати кавун у кількостях, що не перевищують обсяг вашого основного прийому їжі. Для жінок розмір порції становить, у середньому, 250 — 350 грамів, для чоловіків — 400 — 500 грамів. Це дасть змогу отримати всі корисні речовини, не спричиняючи при цьому значного підвищення рівня цукру в крові та уникаючи можливих шлунково-кишкових розладів", — радить дієтологиня.
Для максимального збереження поживних речовин і запобігання харчовим інфекціям важливо вживати тільки свіжий кавун. Нарізаний кавун слід зберігати в холодильнику і вживати протягом двох днів. Температура зберігання має бути нижче 5 °C для запобігання розмноженню бактерій.
Як вибрати кавун?
Вибирайте середні за вагою кавуни з рівномірною формою без вм'ятин і пошкоджень. Жовта або кремова пляма на ньому вказує на зрілість. Біла або світло-зелена — на незрілість. Тверда і блискуча шкірка говорить про зрілість, а шкірка, яку легко подряпати нігтем, може бути ознакою незрілості. "Постукайте по кавуну — стиглий видає глибокий, порожнистий звук, незрілий — глухий. Сухий і коричневий хвостик також свідчить про зрілість на лозі, а зелений — про те, що кавун не дозрів", — радить Аліна Дяченко.
Чи можна їсти кавун під час схуднення
Дієтологиня зазначає, що кавун може бути частиною раціону під час схуднення, проте варто пам'ятати про помірність і не виходити за межі вашої денної норми калорій, білків, жирів і вуглеводів.
Чи можна схуднути на кавуновій дієті?
"Так, але якою ціною? Кавунова дієта передбачає вживання здебільшого кавуна, що призведе до дефіциту необхідних мікро- і макроелементів, порушить обмін речовин, призведе до втрати м'язової маси та проблем зі здоров'ям. Кавун можна використовувати, як невелику частину раціону для схуднення, але не як її основну складову", — наголошує Аліна Дяченко.
Отже, насолоджуйтесь кавуном, проте пам'ятайте про те, що забагато навіть найкориснішого продукту може нашкодити. А щоб схуднути, дотримуйтесь балансу у харчуванні, не переїдайте та їжте лише за відчуттям голоду, а не за компанію або від нудьги.
Нагадаємо, 7 корисних властивостей кавуна для здоров'я.
Раніше Фокус писав про те, що нутриціологиня розповіла, чи можна скинути вагу на кавуновій дієті.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця