Розділи
Матеріали

Як зробити каву корисною: 7 цінних порад для любителів кофеїну

Оксана Москаленко
Фото: Freepik | Як зробити каву кориснішою

Кава — незмінний ранковий ритуал для багатьох людей. Ви можете зробити свою каву кориснішою, додаючи правильні інгредієнти, випиваючи її в правильний час і в правильній кількості.

Кава — один із найпопулярніших напоїв у світі, проте її вплив на здоров'я і побічні ефекти до кінця не вивчені. Кава може бути частиною здорового раціону для багатьох людей, оскільки вона багата на антиоксиданти, які допомагають боротися з окислювальним стресом та запаленням. Вживання кави в правильний час, у правильній кількості та з правильними інгредієнтами може допомогти вам отримати максимальну користь для здоров'я. Про те, як зробити каву корисною, пише Health Shots.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

"Кофеїн, ключовий компонент кави, може поліпшити пильність, концентрацію і когнітивні функції", — каже дієтолог Кеджал Шах. Кофеїн може прискорити метаболізм, збільшити спалювання жиру, підтримуючи контроль ваги, та має низку інших переваг для здоров'я.

Пийте в правильний час

Фото: Freepik

Щоб уникнути проблем із засинанням, найкращий час для вживання кави — не менше ніж за 8,8 годин до сну. Дослідження, опубліковане в Nature and Science of Sleep, стверджує, що вживання кави наприкінці дня може погіршити сон. Якщо ви хочете випити кави, то вживайте її між 9:30 та 11:30, це може бути оптимальним для більшості людей. "До цього часу природний рівень кортизолу у вашому організмі починає знижуватися, тож чашка кави може допомогти підвищити вашу енергію та зосередженість", — каже Шах. Якщо ви використовуєте каву для підвищення ефективності тренування, вживання її приблизно за 30 хвилин до занять може підвищити продуктивність через стимулювальний ефект кофеїну.

Пийте чорний

Чорна кава, як правило, є найкориснішим варіантом через її низьку калорійність і відсутність доданих цукрів або жирів. "Вона максимізує користь антиоксидантів кави без додаткових калорій", — пояснює Шах. Однак, якщо ви віддаєте перевагу каві з молоком, вибирайте варіанти з нежирним або рослинним молоком. Дослідження, опубліковане в Journal of Food Science and Technology, показало, що рослинне молоко містить значно менше калорій, ніж коров'яче. Вміст цукрів у коров'ячому молоці набагато вищий, ніж у рослинному молоці.

Пийте гарячу каву

Фото: valeria_aksakova/Freepik

Хоча холодна кава може бути освіжаючою, особливо в спекотну погоду, холодні кавові напої, особливо ті, що продають у кафе, можуть містити багато доданого цукру і вершків, що може нейтралізувати користь для здоров'я. "Кава холодного заварювання може мати вищу концентрацію кофеїну порівняно з гарячою заварною кавою, що може бути проблемою для людей, чутливих до кофеїну", — пояснює Шах.

Гаряча кава також містить більше антиоксидантів, ніж холодна кава. Дослідження, опубліковане в журналі Journal of Agriculture and Food Chemistry, стверджує, що гаряча кава, оскільки її заварюють безпосередньо із зерен, значно знижує рівень втоми і стресу в учасників експерименту на щурах. Оскільки від гарячої кави виходить більше пари, вона ефективніша, ніж холодна кава. Тож якщо ви хочете зробити свою каву корисною, пийте її гарячою.

Додайте кокосову олію

Кокосова олія в каві може бути хорошим способом зробити вашу каву кориснішою. Кокосова олія може допомогти вам схуднути, оскільки вона прискорює обмін речовин. Це зробить вас більш енергійними протягом дня. Цей напій широко відомий як куленепробивна кава. Кокосова олія містить МСТ, які відправляються в печінку і дають вам заряд енергії, йдеться в цьому дослідженні, опублікованому в BioMed Research International. Кава з кокосовим молоком також допомагає підтримувати здоров'я вашої травної системи.

Додайте корицю

Фото: Freepik

Трохи кориці не тільки зробить вашу каву не тільки кориснішою, а й смачнішою. Переваги кориці величезні, наприклад, вона знижує рівень цукру в крові та холестерину у хворих на діабет, йдеться в дослідженні, опублікованому в Diabetes Care. Цейлонська кориця буде найкращим варіантом, але переконайтеся, що ви додаєте тільки дрібку.

Додайте какао-порошок

Какао має масу переваг для здоров'я, таких як насиченість антиоксидантами і зниження ризику серцевих захворювань, йдеться в дослідженні, опублікованому в Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care. Додавання невеликої кількості какао-порошку і відмова від цукру — чудовий спосіб зробити каву корисною.

Слідкуйте за вмістом цукру

Фото: Freepik

Якщо ви додаєте забагато цукру в каву, щоб зменшити гіркоту, це не піде на користь вашому загальному здоров'ю. Якщо можете, спробуйте пити каву без цукру. Якщо вам не до смаку, спробуйте інші корисніші підсолоджувачі, щоб знизити калорійність напою.

Хоча ці способи можуть зробити вашу каву корисною, надмірне споживання також може мати свої ризики. За даними Асоціації з контролю за продуктами харчування та лікарськими засобами США, дорослі можуть вживати 400 мг кофеїну на день. Це становить близько чотирьох-п'яти чашок завареної кави, однак, якщо ви страждаєте від супутніх захворювань, то краще проконсультуватися з лікарем перед вживанням кави. Крім того, Американська асоціація з вагітності стверджує, що слід уникати кави, якщо ви вагітні. Кава також може заважати дії деяких ліків, тому необхідно проконсультуватися з лікарем.

Нагадаємо, 5 негативних наслідків кофеїну для дитячого здоров'я.

Раніше Фокус писав про те, коли потрібно випити останню чашку кави, щоб не зіпсувати сон.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця