Навіть хліб і банани містять спирт у невеликій кількості.
За словами вчених, хліб, фруктовий сік, йогурт та соєвий соус можуть містити навіть більше спирту, ніж деякі слабоалкогольні сорти пива, пише Daily Mail.
У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
Може дуже здивувати інформація про те, що в їжі та напоях, які вважаються безалкогольними, насправді міститься спирт. Цей прихований інгредієнт не маркується, але він міститься в багатьох ферментованих продуктах.
Згідно з дослідженнями вчених, у звичайному незрілому банані міститься приблизно 0,2% спирту, а в стиглому – 0,4%. А в булочках, які використовують для приготування бургерів, міститься цілих 1,28% спирту. У той же час, як показують дослідження, у пшеничному та житньому хлібі вміст алкоголю менший – 0,29%.
За словами Дуейна Меллора з Астонського університету, Велика Британія, під час виробництва хліба відбувається процес бродіння дріжджів і в результаті виходить невелика кількість спирту. Вчений вважає, що в будь-якому ферментованому продукті, тобто схильному до бродіння, можуть залишатися сліди спирту.
Наприклад, фруктові соки можуть містити такий вид спирту, як етанол. Дослідження показують, що у виноградному соку міститься 0,086% алкоголю, в апельсиновому соку – 0,073%, а в яблучному – 0,026%. До речі, навіть у йогуртах міститься приблизно 0,02% спирту.
Безалкогольними напоями та їжею у Великій Британії вважаються ті продукти, які містять менше 0,5% спирту. Якщо вони містять менше 1,2% спирту, вважається, що це слабоалкогольний напій або їжа.
Що ж до процесу ферментації, він відбувається, коли бактерії чи дріжджі розщеплюють вуглеводи на цукри, які перетворюються на кислоту чи спирт. Таким чином, алкоголь і потрапляє в ті чи інші, здавалося б безалкогольні продукти.
Наприклад, банан ферментується, коли дріжджі, що знаходяться в повітрі, вступають в реакцію з цукром в банані, і це призводить до його бродіння з утворенням спирту і вуглекислого газу.
У фруктових соках відбувається схожий процес бродіння. Коли сік залишається в теплі, то дріжджі, що переносяться по повітрю, перетворюють цукор в соку на спирт.
За словами вчених, спирт міститься і в соєвому соусі, хоча цей продукт ферментується під час виробництва. Соєві боби, пшениця, сіль і вода змішуються і ферментуються, внаслідок чого пшеничний крохмаль розпадається на цукри і перетворюється на спирт. Хоча більша частина цього спирту випаровується під час виробництва, продукт, як і раніше, містить від 1,5% до 2% алкоголю, що посилює його смак.
Як уже писав Фокус, вчені розповіли, який білок краще для нарощування м'язів та загального здоров'я. Рослинна дієта має численні переваги, зокрема покращує здоров'я серця, зменшує запалення та знижує ризик хронічних захворювань.