Подарунок для Барбі. Вченим знадобилося 16 років, щоб створити рожевий ананас (фото)
Дослідники працювали над створенням "лялькового" тропічного фрукта майже два десятиліття й нарешті розповіли, як їм це вдалося.
Американський харчовий гігант Del Monte закінчив роботу над генетично модифікованим рожевим ананасом, який уже надійшов у продаж і тепер розлітається з прилавків магазинів, як гарячі пиріжки, пише Live Science.
Зазначається, що дослідникам знадобилося довгих 16 років, щоб нарешті створити той самий "ананас для Барбі": він не особливо відрізняється зовні від звичайного тропічного фрукта, але має яскраво-рожеву м'якоть. Новий сорт ананаса назвали Pinkglow, його виростили в Коста-Риці.
У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
Дослідники нарешті розповіли, що надає "вдосконаленому" тропічному фрукту його яскравого рожевого відтінку. Виявляється, м'якоть ананаса стає рожевою завдяки додатковій порції лікопіну, каротиноїду й пігменту, які природним чином містяться в ананасах. До слова, це та сама сполука, що надає кавунам і помідорам червоного кольору.
Лікопін в ананасах, як правило, перетворюється на бета-каротин за допомогою ферменту, який робить м'якоть тропічного фрукта жовтою. Компанія Del Monte запатентувала свій винахід, і, згідно з патентом, цей фермент (лікопін-бета-циклаза) просто відключений в "ананасі для Барбі". У результаті це призводить до накопичення лікопіну, що й надає фрукту такого незвичайного кольору.
Дослідники зазначають, що фермент, який перетворює лікопін, був відключений за допомогою РНК-інтерференції — методу, що передбачає додавання гена, який в'яже РНК і не дасть змоги клітині виробляти фермент. За словами експертки із селекції рослин і генетики в Корнелльському університеті Кортні Вебер, після цього, ймовірно, науковці додали новий ген до геному ананаса та використали тип бактерій, які природно переносять ДНК до клітини-господаря в межах її життєвого циклу.
Відомо, що процес створення рожевого ананаса стартував у 2005 році. Через 6 років учені протестували чотири покоління рослини, вирощеної в Коста-Риці в період із 2010 по 2014 роки. За словами Вебер, процес тестування нового сорту насправді займає багато часу, оскільки потрібен час, щоб помістити його в поле, виростити, переконатися, що він росте правильно, а потім перевірити, що цей сорт прийнятний і досить продуктивний. Додайте до цього той факт, що ананас у принципі така рослина, яка не росте швидко, і період у 16 років не здасться настільки довгим.
Зазначимо, що "ананас для Барбі" — не єдине дітище компанії, вона також заявила про створення сорту ананаса Honeyglow, який вирізняється надзвичайно золотистою внутрішньою частиною. Зазначимо, що в супермаркетах рожеві ананаси сьогодні продаються за ціною близько 10 доларів, тоді як деякі інтернет-магазини просять за нього до 39 доларів за штуку.
Раніше Фокус писав про те, коли модифіковані овочі з'являться на прилавках і чи варто їх їсти — відповідають учені.