Розділи
Матеріали

Плід, що зміцнює розум: популярна ягода покращує пам'ять і допомагає боротися з депресією

Ксенія Романова
Фото: DALL-E/Valentyn Surnin | І полуниця, і чорниця багаті антиоксидантами, які пов'язані з різними перевагами для здоров'я

Учені провели нове дослідження, виявивши одразу кілька позитивних ефектів вживання популярного плоду, що зміцнює здоров'я нашого мозку.

Полуниця — це широко поширена і популярна ягода, яку багато хто цінує за свій приємний і солодкий смак. І схоже, що у цієї ягоди є властивості, які не обмежуються нашими смаковими рецепторами. Результати недавнього дослідження, проведеного в Університеті Цинциннаті, свідчать про те, що щоденне вживання полуниці може відігравати певну роль у зниженні ризику розвитку деменції у деяких категорій людей середнього віку, пише Medical News.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Дослідження є продовженням результатів дослідження 2022 р., проведеного доктором Робертом Крикоряном і його співробітниками, в якому вказувалося на потенційні когнітивні переваги включення чорниці в раціон людей середнього віку. І полуниця, і чорниця багаті на антоціани — антиоксиданти, які пов'язані з різними перевагами для здоров'я, включно з поліпшенням метаболізму і когнітивних функцій. Епідеміологічні дані підтверджують ідею про те, що регулярне вживання цих фруктів корелює зі зменшенням швидкості зниження когнітивних функцій у старих людей.

Полуниця також містить еллагітанніни та елагову кислоту — мікроелементи, що мають корисні властивості. Доктор Крикорян наголосив, що якщо серцево-судинні та метаболічні переваги полуниці вже вивчені, то її когнітивні ефекти вивчені не так детально. Це особливо актуально, оскільки приблизно у 50% жителів одних лише США в середньому віці розвивається інсулінорезистентність або переддіабет, що сприяє розвитку хронічних захворювань.

У дослідженні взяли участь 30 осіб віком 50-65 років із надлишковою масою тіла, у яких відзначалося легке зниження когнітивних здібностей. Протягом 12 тижнів учасники утримувалися від вживання будь-яких ягідних фруктів, за винятком щоденного прийому порошку добавки, змішаного з водою під час сніданку. Половина учасників отримувала порошок, еквівалентний чашці полуниці, а інша половина — плацебо.

Упродовж усього дослідження проводилися когнітивні тести, оцінка настрою і збір метаболічних даних. Результати засвідчили, що в групі, яка вживала полуницю, поліпшилися функції пам'яті та зменшилися депресивні симптоми. Однак істотних змін у метаболічному стані не спостерігалося. Доктор Крикорян припустив, що вищі дози полуниці можуть призвести до поліпшення метаболізму, як це було показано в інших дослідженнях.

Забігаючи наперед, доктор Крикорян припускає, що спостережувані позитивні когнітивні ефекти можуть бути пов'язані з тим, що полуниця здатна зменшувати запалення мозку. Він наголошує на необхідності подальших досліджень з більшими вибірками учасників і різними дозами полуниці. Дослідження підтримала Каліфорнійська комісія з полуниці, водночас автори заявили про відсутність конфлікту інтересів і підтвердили непричетність органу, що фінансує, до розроблення дослідження, аналізу даних і ухвалення рішень про публікацію.

Раніше Фокус писав про 8 овочів, які зміцнять здоров'я і допоможуть скинути вагу. Багато людей буквально живуть на вагах, забуваючи про життєво важливий баланс вуглеводів в організмі. На щастя, вчені та дієтологи поспішають нагадати найкращих кандидатів для здорового схуднення.

Також Фокус писав про реальну ефективність полівітамінів від серцевих захворювань. Для багатьох людей здається заманливим отримати з однієї капсули всі необхідні мінерали та вітаміни за раз, але, як зазначають експерти, це так не працює.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.