Розділи
Матеріали

Підсолоджувач розважальників: учені розповіли, чому мед усе частіше використовують у коктейлях

Ксенія Романова
Фото: DALL-E/Valentyn Surnin | Через свою в'язкість мед необхідно розбавляти теплою водою, щоб він добре вливався в коктейлі

Мед є популярним інгредієнтом багатьох страв, але дедалі частіше він приходить на зміну звичайній воді у складах багатьох популярних коктейлів і за цим стоїть ціла наука.

Багато ресторанів і кафе пропонують унікальні коктейлі з використанням меду як основного інгредієнта. Наприклад, у коктейлі "Бджолині коліна" замість традиційної суміші цукру і води використовується сироп з меду і води, що дає змогу отримати солодший смак завдяки високому вмісту фруктози в меді. Про те, яка цікава наука стоїть за кулінарними вишукуваннями подібних коктейлів з меду, пише Popular Science.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Доцентка кафедри бджільництва Техаського університету A&M Джуліана Рангель наголошує на розмаїтті меду, стверджуючи, що різні сорти, наприклад, м'ятний мед, можуть поліпшити специфічні коктейлі, як-от мохіто, завдяки їхньому унікальному смаковому профілю та наявності в меді натуральних кислот, які добре поєднуються з цитрусовими напоями.

Кріс Герлінг, старший науковий співробітник Корнельського університету, зазначає, що мед надає напоям особливої текстури і смаку, допомагаючи пом'якшити різкість етанолу і гіркоту деяких компонентів коктейлів. Однак через свою в'язкість мед необхідно розбавляти теплою водою, щоб він добре вливався в коктейлі, як це практикується в готелі Hilton у Макліні, штат Вірджинія, де в напоях використовується мед, зібраний на даху.

Крім того, бджолиний віск, який є побічним продуктом процесу виробництва меду, використовують у барменській справі для надання коктейлям унікального характеру. Деякі коктейлі витримують у посудинах, вистелених бджолиним воском, що повторює технологію витримки вина в дубових діжках, даючи змогу алкоголю витягувати аромати з воску. У нью-йоркському ресторані Hawksmoor цю концепцію розвивають, додаючи у віскі бджолиний віск для створення коктейлю з вершковою текстурою і квітковими нотками.

Незважаючи на інноваційне використання бджолиного воску в міксології, Рангель попереджає про можливу наявність у воску залишків пестицидів, але водночас зазначає, що міські бджоли можуть переносити менше пестицидів, як порівняти з сільськогосподарськими. Потенційний ризик, на її думку, можна порівняти зі вживанням неорганічних продуктів або самого алкоголю.

Раніше Фокус писав про вино, що омолоджує шкіру в середньому віці і старше. Такі властивості приписують далеко не всім його сортам і за потенційним ключем до молодості, можливо, доведеться помандрувати.

Також Фокус писав про те, що алкоголь, всупереч поширеній думці, не робить людей навколо привабливішими. Нове дослідження показує, що кількість алкоголю жодним чином не може вплинути на сприйняття краси інших людей.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.