Розділи
Матеріали

Їжа, що викликає рак: учені розповіли, наскільки небезпечні ультраперероблені продукти

Ксенія Романова
Фото: Unsplash | Дослідження натякнули на невелике збільшення ризику розвитку раку при високому споживанні ультраоброблених продуктів

У сучасному світі багато людей віддають перевагу зручній їжі, не дивлячись на її склад. Вчені розповіли, чим ми ризикуємо, вживаючи перероблені продукти.

Термін "ультраперероблені продукти" вже давно на слуху, і вчені вирішили розібратися, що він означає насправді і як далеко заходить у впливі на наше здоров'я. Продукти діляться на категорії від необроблених, як-от свіжі фрукти й овочі, до ультраперероблених, до яких належать морозиво, чипси та супи швидкого приготування. Ці ультраоброблені продукти часто готові до вживання або розігріву, мають триваліший термін зберігання і містять добавки, які зазвичай не використовуються в домашній кулінарії, проте вони також можуть становити небезпеку для нашого здоров'я, пише Cancer Research UK.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Незважаючи на зручність і повсюдне поширення ультраоброблених продуктів, що становлять більшу частину раціону мільйонів людей, варто звернути увагу на їхні наслідки для здоров'я, вважають учені. Багато з цих продуктів містять цукор, сіль і насичені жири, що може призвести до збільшення ваги і зниження споживання поживних речовин, необхідних для здорового функціонування організму. Хоча в суспільстві досі точаться суперечки про те, чи шкідлива сама ультраобробка, високий вміст шкідливих інгредієнтів у цих продуктах є фактом і викликає занепокоєння у багатьох.

Що стосується серйозних наслідків для здоров'я, таких як рак, то тут учені ще не дійшли єдиного висновку. Великий огляд 45 досліджень натякнув на невелике збільшення ризику розвитку раку при високому споживанні ультраоброблених продуктів, але докази були дуже низької якості. Очевиднішим є непрямий зв'язок між цими продуктами і ризиком розвитку раку через ожиріння, каже Софі Ведекінд, яка працювала в Імперському коледжі Лондона як технік-дослідник у відділенні хірургії та онкології. Надмірне споживання цукру, солі та жирів може призвести до збільшення ваги, що є відомим серйозним фактором ризику розвитку відразу декількох видів раку. Однак не всі продукти з надвисоким ступенем обробки є настільки шкідливими; деякі з них, наприклад цільнозерновий хліб і йогурти з низьким вмістом жиру, можуть бути частиною збалансованої дієти.

Ведекінд вважає, що не потрібно швидше виганяти з раціону всі ультраоброблені продукти, але варто підходити до них з обережністю, особливо до тих, у яких багато шкідливих для здоров'я компонентів. Усвідомлений вибір за допомогою читання етикеток на продуктах харчування і вибір на користь більш здорових альтернатив може змінити ситуацію. Наголос на раціон, багатий цільними злаками, фруктами та овочами, при підтримці здорової ваги залишається наріжним каменем у зниженні ризику розвитку раку, каже вона. Головне в харчуванні — знайти правильний баланс, а не повністю виключати певні продукти за найменшого страху.

Раніше Фокус писав про ознаку раку підшлункової залози, яку не варто ігнорувати. Цей рак є одним із найпотаємніших і має низький шанс виживання, тому раннє виявлення дуже важливе в ситуації, де на кону завжди стоїть життя.

Також Фокус писав про те, що м'ясо тварин, які пасуться, допомагає в боротьбі з раком. Нове дослідження виділило м'ясо і продукти тварин, що пасуться, як потенційні зміцнювальні елементи боротьби Т-клітин нашого організму з онкологічними захворюваннями.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.