Порятунок у м'ясі. Учені з'ясували, що м'ясо тварин, які пасуться, допомагає в боротьбі з раком

м'ясо, молоко, сир
Фото: DALL-E/Valentyn Surnin | Експерименти показали, що дієта, збагачена ТВК, знижує ріст пухлин у мишей з меланомою і раком товстої кишки

Нове дослідження виділило м'ясо і продукти тварин, що пасуться, як потенційні зміцнювальні елементи боротьби Т-клітин нашого організму з онкологічними захворюваннями.

Related video

Дослідники з Чиказького університету виявили, що трансвакцинова кислота (ТВК) — жирна кислота, що міститься в яловичині, молочних продуктах і м'ясі пасовищних тварин, таких як корови та вівці, може потенційно підвищити протиракові здібності Т-клітин імунної системи. Це відкриття відкриває можливості для використання ТВК як добавки до традиційних методів лікування раку, пише New Atlas.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Команда дослідників зосередилася на вивченні впливу конкретних поживних речовин на здоров'я, зокрема на розвиток раку і реакцію на лікування. Вони склали бібліотеку з 255 молекул, отриманих з поживних речовин, і зрештою виявили, що ТВК, натуральна трансжирна кислота, значно підвищує здатність імунної системи боротися з пухлинами.

Цікаво, що ТВК, названа на честь латинського слова "vacca", що означає "корова", не виробляється людським організмом. Приблизно 80% прийнятого всередину ТВК залишається в кровотоці, що дає змогу припустити, що він відіграє важливу роль не тільки як проста поживна речовина.

Експерименти показали, що дієта, збагачена ТВК, знижує ріст пухлин у мишей з меланомою і раком товстої кишки. Цей ефект був пов'язаний зі збільшенням популяції CD8+ Т-клітин, які відіграють важливу роль у виявленні та знищенні ракових клітин. ТВК також, мабуть, омолоджує ці Т-клітини, підвищуючи їхню функціональність і виживання, особливо в присутності пухлини.

Подальші молекулярні дослідження показали, що ТВК інактивує поверхневий рецептор імунних клітин, відомий як GPR43, і активує шлях CREB, який відіграє ключову роль у клітинному рості та виживанні. Було помічено, що ця дія ТВК особливо ефективна в поєднанні з деякими видами імунотерапії.

Отримані результати мають велике значення, оскільки вони підкреслюють потенціал ТВК для посилення терапії раку на основі Т-клітин. Однак дослідники застерігають від надмірного споживання червоного м'яса та молочних продуктів для підвищення рівня ТВК, наголошуючи на тому, що ключовим фактором є сама поживна речовина, а не джерело їжі.

Це дослідження підкреслює підвищену важливість метаболоміки для розуміння того, як поживні речовини в раціоні можуть впливати на здоров'я і лікування захворювань, пропонуючи поглянути на глибокий вплив дієти на клітинному і системному рівні.

Раніше Фокус писав про ознаку раку підшлункової залози, яку не варто ігнорувати. Цей рак є одним із найпотаємніших і має низький шанс виживання, тому раннє виявлення дуже важливе в ситуації, де на кону завжди стоїть життя.

Також Фокус писав про те, що популярні вітаміни можуть провокувати розвиток раку. Дослідження групи вчених з Південної Кореї пояснює, яка їжа може сприяти появі злоякісних утворень.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.