Розділи
Матеріали

Рослини, схрещені 1 млн років тому, дали початок одному з найпопулярніших напоїв у світі

Андрій Кадук
Фото: Live Science | Рослини, схрещені 1 млн років тому, дали початок одному з найпопулярніших напоїв у світі

Науковці з'ясували, коли і де вперше з'явилося дерево, плоди якого використовують для приготування підбадьорливого ранкового напою.

Приблизно 60% світових запасів кави виробляється з рослин Coffea arabica (аравійське кавове дерево або просто арабіка), які ростуть у тропічних регіонах по всьому світу. Автори нового дослідження, опублікованого в журналі Nature Genetics з'ясували, коли вперше з'явилася спочатку ця рослина і де саме це сталося. Виявилося, що за появою цих рослин стоять два інших види, пише Live Science.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Науковці використали метод геномного моделювання і з'ясували, що кавове дерево Coffea arabica виникло внаслідок природної гібридизації двох інших видів кавових дерев: Coffea eugenioides і Coffea canephora. У результаті гібридизації було отримано поліплоїдний геном, тобто кожне потомство містить два набори хромосом від кожного з батьків. Можливо, це дало Coffea arabica перевагу у виживанні, що дало змогу рослині процвітати. Вчені вважають, що первісна рослина, яка забезпечує 60% світових запасів кави, з'явилася в період між 600 тисяч і 1 млн років тому в лісах Ефіопії (Африка).

За словами вчених, частково припускається, що подія гібридної поліплоїдії може дати негайну еволюційну перевагу з огляду на те, що два набори хромосом, а отже, і два повних набори генів, успадковуються одразу після цього. Але буває так, що дубльовані гени губляться у двох половинах геному поліплоїда, але завжди спостерігається чистий приріст числа генів і, отже, можливо, більша здатність адаптуватися до нового середовища.

Приблизно 60% світових запасів кави виробляється з рослин Coffea arabica (аравійське кавове дерево або просто арабіка), що ростуть у тропічних регіонах по всьому світу.
Фото: Live Science

Вчені розрахували частоту мутацій генів рослин і перетворили їх на календарні роки і вважають, що їхні оцінки часу появи Coffea arabica досить точні, враховуючи величезний часовий діапазон. Вчені використовували генетичну інформацію з 41 зразка Coffea arabica з різних місць, включно зі зразком 18-го століття. Незалежно від того, коли з'явилося це кавове дерево, гібридний геном дав змогу рослині процвітати, що дало змогу вирощувати її по всьому світу.

Спочатку вважалося, що арабіку вирощували люди в Ефіопії, а потім продавали на Близький Схід, де до 15 століття цей вид кави став широко відомим напоєм. Нідерландські торговці почали вирощувати цю рослину і в інших регіонах. Уперше вони посадили арабіку на острові Ява 1699 року, а 1706 року один екземпляр відправили в ботанічний сад в Амстердамі.

Потім нідерландські та французькі колоністи перевезли саджанці кавового дерева в 18 столітті в колонії по всьому світу. Нащадки вихідних рослин відомі, як Тіпіка, а мутація, що сталася на острові Реюньйон, призвела до появи іншої форми, названої Бурбон. Більшість сучасних рослин Coffea arabica походять від цих двох генетичних ліній. Хоча поліплоїдна природа геному, можливо, дала рослині Coffea arabica деякі переваги, вона також зробила її вразливою до хвороб, особливо до кавової іржі.

У 1927 році кавове дерево Coffea arabica природним чином схрестилося з одним зі своїх батьківських видів, Coffea canephora, на острові Тимор. У результаті було створено більш стійкий до кавової іржі сорт кави, але якість зерен визнали гіршою, ніж у сортів арабіка або робуста (ще одна назва рослини Coffea canephora).

Фокус уже писав про те, що робити, якщо каву пити не можна, але хочеться залишатися бадьорими. Іноді життя складається так, що нам доводиться відмовлятися від, на перший погляд, життєво необхідних продуктів. Але дієтологи вважають, що їм завжди можна знайти здорову альтернативу.