Розділи
Матеріали

Світяться в ночі: люди схвильовані тим, що морепродукти, які ми їмо, випромінюють світло

Тая Кітова
Деякі морепродукти можуть світитися в темряві | Фото: Shutterstock

Останнім часом у мережі з'явилося безліч схвильованих повідомлень про те, що морепродукти, які зберігаються в морозильній камері, несподівано світяться в темряві. Дослідники розповіли, чому це відбувається.

Поява холодильників і морозильних камер дала нам змогу зберігати продукти вдома доти, доки ми не захочемо їх з'їсти. Тепер такі швидкопсувні продукти, як креветки, можуть довго лежати в темряві морозильної камери, перш ніж ми вирішимо їх приготувати. Однак нещодавно було виявлено, що деякі з морепродуктів, що зберігаються в нашій морозильній камері, насправді можуть світитися в темряві, пише IFLScience.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Морепродукти світяться в темряві

Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США отримало безліч повідомлень схвильованих людей, які були шоковані, побачивши, що їхні морепродукти світяться в темряві.

Деякі люди помітили дивне світіння через те, що в морозильній камері перегоріла лампочка, інші годували своїх домашніх черепах, а треті збиралися перекусити, коли помітили, що морепродукти випромінюють світло. Одна людина була настільки схвильована побаченим, що віднесла морепродукти на місцевий канал, де загадкове світіння намагалися продемонструвати в прямому ефірі. На жаль, морепродукти перестали випромінювати світло, щойно розтанули.

Хоча серед тих, хто їв різні види морепродуктів, що світяться, було мало повідомлень про захворювання, дехто відчував спазми шлунка і головний біль. Що ж відбувається з продуктами насправді?

Чому морепродукти світяться в темряві?

Аналіз деяких із виявлених морепродуктів, що світяться, виявив бактерії Photobacterium phosphoreum і Vibrio logei, які широко поширені в морському середовищі. Бактерія P. Phosphoreum — грамнегативна бактерія, відома своєю біолюмінесценцією.

У глибоководних районах ці бактерії надзвичайно корисні та живуть у симбіозі з тваринами, що світяться. Вчені також вважають, що ці бактерії є одними з найчастіших причин світіння морепродуктів. Цікаво, що V. logei було виявлено у світловому органі кальмара.

За словами вчених, ці бактерії, що світяться в темряві, широко поширені в морському середовищі, тому не дивно, що вони можуть опинитися в наших морепродуктах. Вченим також відомо, що біолюмінесценція зустрічається у креветок та інших глибоководних видів частіше, ніж ми колись припускали. Ці бактерії також досить стійкі до низьких температур, а отже, вони можуть бути активними навіть у морозильній камері.

Більшість штамів бактерій, що світяться, не пов'язані зі значним ризиком шкоди, вчені радять перестрахуватися і відмовитися від вживання морепродуктів, що світяться. Ризик не пов'язаний з радіацією, хоч би як радіоактивно це виглядало, але нещодавно була паніка з приводу партії креветок через можливий вплив цезію в транспортному контейнері. Загроза, що походить від креветок, вважалася низькою, але могла спричинити проблеми при тривалому впливі, тому продукт було відкликано.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що те, що люди помістили в океан, тепер повертається назад: у морепродуктах знайшли щось тривожне.

Раніше Фокус писав про те, що вчені радять виключити тріску з раціону.