Профілактика хвороби Альцгеймера, раку та інших вікових захворювань стає дедалі важливішим напрямком у галузі здоров'я. Дослідження все частіше показують, що спосіб життя, включно з харчуванням, відіграє вирішальну роль у зниженні ризику цих захворювань. І одним із дивовижних чинників, що сприяють виникненню цих проблем зі здоров'ям, є приховані цукри, що містяться в багатьох оброблених продуктах.
Надмірне споживання цукру може призвести до хронічного запалення в організмі, резистентності до інсуліну та окислювального стресу, які пов'язані з розвитком хвороби Альцгеймера, ризиком розвитку раку та іншими віковими захворюваннями. Експерти в галузі охорони здоров'я розповіли про популярні продукти, що містять приховані цукри, які можуть завдати шкоди здоров'ю мозку. Про це пише She Finds.
Кетчуп і соус барбекю
Ці, здавалося б, нешкідливі соуси насправді містять дуже багато цукру. Високе споживання цукру може призвести до запалення в усьому організмі, окислювального стресу і резистентності до інсуліну.
"Хоча ці соуси можуть здатися досить безневинними, вони зазвичай містять кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози або додаткові цукри. Ці цукри з часом накопичуються і призводять до запалення, що прискорює процес старіння і підвищує ймовірність розвитку раку", — говорить доктор Майкл Лахей. Замість цього він рекомендує готувати соуси і заправки вдома, використовуючи свіжі інгредієнти.
Йогурт із наповнювачем
Порівняно з іншими продуктами для сніданку, такими як пончики і випічка, йогурт може здатися нешкідливим варіантом. Проте одного погляду на етикетку багатьох магазинних йогуртів достатньо, щоб зрозуміти, скільки підступних інгредієнтів і доданого цукру вони містять.
Клінічна дієтологиня та нутриціологиня Ріа Хоул зазначає: "Простий йогурт може бути наповнений ароматизаторами та підсолоджувачами, і я помітила, що деякі марки містять 250-300 калорій і 25-30 грамів цукру на порцію, що еквівалентно шоколадному батончику. Більшість цих цукрів викликають хронічне запалення в організмі, що прискорює процес старіння мозку".
Замість цього спробуйте вибрати простий грецький йогурт із високим вмістом білка, просто додавши в нього трохи меду і ягід для солодкості.
Батончики мюслі
Батончики мюслі продаються як здоровий варіант перекусу, але, як і йогурт з наповнювачем, вони містять багато цукру та інших небажаних інгредієнтів. Багато з цих батончиків мають у складі кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози як підсолоджувач, який, згідно з дослідженнями, може підвищити рівень цукру в крові. Крім того, в цих продуктах зазвичай містяться консерванти і добавки, які ще більше сприяють зниженню когнітивних функцій.
"Батончики мюслі зазвичай містять кілька видів цукру та оброблених інгредієнтів, які мають невелику поживну цінність. Високе споживання цукру з плином часу не тільки підживлює запалення, а й впливає на нейротрофічний фактор мозку (BDNF), білок, необхідний для пам'яті та навчання. Низький рівень BDNF пов'язаний із хворобою Альцгеймера та іншими нейродегенеративними захворюваннями", — пояснює доктор Рімас Гейга. Він також каже, що запалення, спричинене солодкою дієтою, "створює середовище, що сприяє росту ракових клітин".
Він пропонує робити такі батончики самостійно, використовуючи вівсянку, горіхи та насіння, а також мінімальну кількість натуральних підсолоджувачів, таких як фініки та мед.
Нагадаємо, 5 видів фруктів і ягід, у яких найменше цукру.
Раніше Фокус писав про те, які шкідливі напої призводять до запалення і стрибків цукру.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця