Розділи
Матеріали

6 переваг сирого меду, які можуть підвищити імунітет цієї зими

Оксана Москаленко
Фото: Freepik | Продукти для імунітету

Мед — це не просто натуральні солодощі, а й потужний захисник від застуди та інших зимових хвороб. Дізнайтеся про його користь для імунітету і про те, як сирий мед допомагає підвищити вашу енергію.

Зима з її холодним і сухим повітрям часто впливає на наше здоров'я, роблячи нас схильними до застуди, кашлю та інших недуг. Поки ми кутаємося в теплий одяг і п'ємо гарячі напої, зберегти внутрішнє тепло можна тільки вживаючи в їжу правильні продукти. Одним із таких продуктів є сирий мед. Цей золотий нектар, видобутий працьовитими бджолами, є не лише смачним підсолоджувачем, а й ефективним еліксиром, що допомагає підвищити імунітет. Мед містить натуральні ферменти, вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Ці корисні сполуки працюють разом, покращуючи нашу імунну систему, роблячи її більш здатною боротися з інфекціями. Про це пише Health Shots.

Сирий мед піддається мінімальній обробці, зберігаючи його природні ферменти, антиоксиданти, вітаміни і мінерали, як було виявлено в дослідженні, опублікованому в Pharmacognosy Research. Його збирають безпосередньо зі стільників і зазвичай проціджують, щоб видалити будь-які великі частки, такі як віск. Натуральний мед не пастеризується, не фільтрується і не нагрівається до високих температур, як комерційний мед. Вживання сирого меду взимку може допомогти підвищити ваш імунітет. Ось чому це відбувається.

Багатий на антиоксиданти

Фото: Freepik

Мед багатий на антиоксиданти, зокрема флавоноїди і фенольні кислоти, які працюють як міцний щит проти шкідливих вільних радикалів, як було виявлено в дослідженні, опублікованому в журналі Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Ці вільні радикали, які є нестабільними хімічними речовинами, можуть пошкодити наші клітини, викликаючи окислювальний стрес і зниження реакції імунної системи. Але його антиоксидантні властивості допомагають зменшити запалення, зміцнити імунну функцію і захистити наші клітини від окисного ушкодження, нейтралізуючи ці шкідливі радикали. Таким чином, це особливо важливо взимку, коли імунітет може бути більш вразливим через такі чинники, як холодна погода, менша кількість сонячного світла і сезонний стрес.

Високий рівень противірусних властивостей

Мед — природний протимікробний засіб з антибактеріальними та противірусними властивостями, що робить його ефективною зброєю проти недуг, як було виявлено в дослідженні, опублікованому в журналі Molecules. Його природні компоненти, включно з перекисом водню, працюють разом, щоб убити шкідливі бактерії та віруси. Цей потужний антибактеріальний ефект може запобігти або полегшити симптоми застуди, грипу та інших респіраторних інфекцій. Включення його до свого раціону допоможе зміцнити захисні механізми організму і захистити ваше здоров'я в холодні місяці року.

Заспокоює біль у горлі та кашель

Фото: Freepik

Холодні зимові місяці можуть викликати біль у горлі та хронічний кашель. Цей натуральний пом'якшувальний засіб захищає і заспокоює запалене горло, як було виявлено в дослідженні, опублікованому в Національному журналі фізіології. Ця розслаблювальна дія знімає кашель і подразнення в дихальних шляхах, які можуть посилитися під час впливу холодного повітря. Крім того, антибактеріальні властивості меду допомагають лікувати інфекції, які зазвичай викликають ці симптоми, забезпечуючи комфорт і сприяючи швидшому одужанню.

Підвищує енергію та життєву силу

Короткі зимові дні та низькі температури можуть змусити нас почуватися втомленими та млявими. Сирий мед, природний енергетичний еліксир, забезпечує швидке, але ефективне рішення. "Його унікальна суміш глюкози та фруктози забезпечує швидко доступне джерело енергії, яке організм може легко засвоїти", — каже дієтолог Ракшит Мехра. Цей заряд енергії бореться із зимовою втомою, підтримуючи нас у тонусі. Підтримка рівня енергії дає змогу зміцнити імунітет і захистити організм від сезонних недуг.

Регулює температуру тіла

Сирий мед є джерелом зимового тепла, в буквальному сенсі. "Він має термогенні властивості, а отже, збільшує виділення тепла всередині організму", — каже експерт. Цей поступовий ефект зігрівання може бути особливо корисним у холодні місяці, коли наш організм більш схильний до застуди. Включення цього натурального підсолоджувача у свій раціон може допомогти регулювати температуру тіла, зігрітися і поліпшити загальний стан здоров'я.

Як їсти мед для підвищення імунітету?

Фото: Pixabay

Ось кілька простих способів включити його у своє повсякденне життя.

  • Тепла вода з медом. Змішайте столову ложку сирого меду зі склянкою теплої води. Вживання цього напою вранці натщесерце допомагає запустити метаболізм, підвищити енергію й очистити організм.
  • Мед і лимонний чай. З'єднайте сирий мед із лимонним соком у теплій воді. Цей чай є чудовим джерелом вітаміну С і антиоксидантів, допомагаючи зміцнити імунну систему і заспокоїти біль у горлі.
  • Мед з імбиром. Додайте сирий мед у чашку імбирного чаю. Імбир має протизапальні властивості, а в поєднанні з медом допомагає боротися з інфекціями, зменшити запалення і полегшити симптоми застуди.
  • Мед із корицею. Змішайте мед із порошком кориці та вживайте його вранці. І мед, і кориця мають протимікробну та протизапальну дію, що може допомогти запобігти інфекціям взимку.
  • Мед у смузі. Додавайте мед у смузі або йогурт для додаткового заряду поживних речовин і смаку. Поєднуйте його з фруктами, такими як апельсини або ягоди, які багаті на вітамін С, для підвищення імунітету.
  • Мед і паста з куркуми. Змішайте сирий мед із порошком куркуми, щоб зробити пасту, і приймайте її як натуральний засіб для допомоги в разі застуди, кашлю і запалення. Куркума має імуностимулювальні властивості, а мед діє як носій для забезпечення переваг.
  • Мед із часником. Змішайте мед із подрібненим часником, щоб отримати потужний засіб, що підвищує імунітет. Часник має потужні антибактеріальні та противірусні властивості, а мед робить його приємнішим на смак.

Побічні ефекти сирого меду

Ось деякі потенційні ризики вживання сирого меду:

  • У деяких людей може бути алергія на пилок або інші компоненти меду. Симптоми алергії можуть включати висип, набряк або утруднене дихання.
  • У ньому багато цукру і калорій, тому надмірне споживання може сприяти збільшенню ваги.
  • Його не слід давати дітям віком до одного року через ризик ботулізму, рідкісної, але серйозної бактеріальної інфекції, яка може вражати немовлят.
  • Хоча мед має нижчий глікемічний індекс, ніж рафінований цукор, він все ж може впливати на рівень цукру в крові. Діабетикам або людям із резистентністю до інсуліну слід вживати його з обережністю.

Нагадаємо, 5 міфів про цукерки, у які потрібно перестати вірити.

Раніше Фокус писав про те, які продукти зневоднюють шкіру і призводять до появи зморшок.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця