Кабмін і Держстат по-різному оцінили ситуацію на продовольчому ринку України
Уряд назвав ситуацію стабільною, а Держстат повідомив про зростання цін на 8,8%.
Станом на 9 квітня ситуація на ринку продуктів харчування залишається "стабільною". Такий висновок зробили в Кабміні за результатами моніторингу цін на продукти.
"Дефіциту продуктів на внутрішньому ринку не спостерігається, також відсутні значні цінові коливання", — заявили в уряді. Для моніторингу ситуації на ринку була визначена 21 товарна позиція, зокрема продукти "борщового набору".
В уряді нагадали, що згідно з даними ФАО, світові ціни на продовольство зростають 10-й місяць поспіль. Зростання визначається об'єктивними факторами і є загальносвітовою тенденцією, і "ринок продуктів харчування в Україні, на жаль, не є винятком".
Для забезпечення цінової стабільності на ринку і забезпечення достатньої кількості продуктів уряд зробив такі кроки:
- домовилися з трейдерами і переробниками базової сировини (пшениці, кукурудзи та інших зернових) про стабільність запасів. "На сьогодні всі учасники ринку дотримуються меморандуму, ніяких проблем з наявністю продуктів харчування немає";
- асоціації "Рітейлери України", "Союз птахівників України", "Укроліяпром", "Укрцукор", "Борошномели України", "Всеукраїнська асоціація пекарів", "Укрхлібпром", "Європейська бізнес-асоціація" пообіцяли стабільність цін на продовольчі товари соціального сегменту;
- для стабілізації цін на цукор Мінекономіки видало ліцензії на імпорт 120 000 тон цукру-сирцю, що становить 10% річного внутрішнього споживання. Планує видати ліцензії ще на 50 тис. тонн. Було завезено 40 тис. тонн цукру за тарифною квотою з нульовою ставкою мита з ЄС;
- для стимулювання виробництва гречки і картоплі розроблені спеціальні програми держпідтримки.
Також було введено декларування цін на соціальні товари. Декларуванню підлягає роздрібна ціна, яка підвищується на 5% і більше протягом тижня.
Держстат повідомив, що інфляція на споживчому ринку у березні порівняно з лютим склала 1,7%, з початку року — 4,1%.
За три місяці ціни на продукти харчування у річному вираженні зросли на 8,8%. Найбільше подорожчали яйця (78,9%), цукор (60,4%) і соняшникову олію (36,5%). Подешевшали тільки овочі (на 8,8%).
Нагадаємо, в січні інфляція на споживчому ринку склала 1,3% порівняно з груднем 2020 року, а у річному вимірі — 6,1%. Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої у січні порівняно з груднем зросли на 1,4%. Найбільше (на 15,4%) подорожчали яйця. На 1,3% подешевшала свинина.
У жовтні минулого року НБУ очікував, що інфляція на кінець 2021 року складе 6,5%, але 21 січня погіршив свій прогноз до 7%. Регулятор вважає, що у першій половині поточного року інфляція прискориться, проте повернеться у цільовий діапазон 5% ±1 в.п. У першому півріччі 2022 року.
Прискорення зростання споживчих цін у першій половині 2021 року пов'язане зі швидким нарощуванням споживчого попиту, подорожчанням енергоносіїв, нижчим, ніж у минулому році, урожаєм сільськогосподарських культур і зростанням виробничих витрат, зокрема, на оплату праці.