Шоколадний дефіцит: Гана максимально скорочує постачання через неврожай і золотошукачів

какао, какао боби, гана, дефіцит шоколаду, дефіцит какао
Фото: Getty Images | Сушіння какао-бобів у Гані

Ціни на шоколад продовжать зростати, оскільки криза ринку какао в Західній Африці посилюється.

Related video

Гана, другий за величиною виробник какао у світі, має намір відкласти постачання до 350 000 тонн бобів на наступний сезон через погані врожаї. І це ще більше погіршить стан справ у кондитерській індустрії. Про це пише Reuters.

Виробники шоколаду в усьому світі підвищують ціни для споживачів після того, як тільки цього року вартість какао зросла більш ніж удвічі після третього року поганих врожаїв у Гані та Кот-д'Івуарі, на частку яких припадає 60% світового виробництва какао-бобів.

Раніше ринок припускав, що Гана перевезе близько 250 000 тонн какао, що еквівалентно приблизно половині її нинішнього врожаю. Компанія Cocobod, орган регулювання какао в Гані, заявила, що країна сподівається збільшити обсяги виробництва, але не в очікуваних розмірах.

Урожай какао в Гані постраждав від несприятливих погодних умов, хвороб какао-бобів і незаконного видобутку золота, який часто призводить до витіснення какао-ферм.

Ганські фермери дедалі частіше вивозять какао-боби контрабандою в сусідні країни, щоб продати їх за цінами, що перевищують державну закупівельну ціну, що ще більше знижує той невеликий урожай, який доступний для експорту.

П'ять джерел, знайомих із цим питанням, повідомили, що Гана попередньо продала близько 785 000 тонн бобів на поточний сезон 2023/24 (жовтень-вересень), але, найімовірніше, зможе поставити тільки близько 435 000 тонн.

Гана регулярно продає на рік вперед близько 80% свого врожаю, який зазвичай становить 750 000-850 000 тонн.

Однак минулого сезону його врожай впав приблизно до 670 000 тонн і, як очікується, не перевищить 500 000 тонн цього сезону. Трейдери та представники галузі побоюються, що наступного сезону ринок може не відновитися.

Міжнародна організація какао очікує, що цього сезону світове виробництво какао впаде на 10,9% до 4,45 млн тонн.

Це означає, що переробникам і шоколадним фірмам доведеться використовувати запаси какао, щоб повністю покрити свої потреби.

Зростання цін підриває давно усталений механізм торгівлі какао. Влада Гани використовує середнє значення своїх форвардних продажів для встановлення мінімальної ціни, за якою торговці зможуть закуповувати какао у фермерів наступного сезону. Cocobod боротиметься за підвищення фермерських цін у наступному сезоні на основі цих продажів. Але якщо ціни не піднімуться, то ситуація з ринком какао-бобів ще більше погіршиться. Фермери Гани просто нарощуватимуть контрабанду, вирощуватимуть інші культури або продаватимуть більше своїх ферм золотодобувачам, кажуть джерела.

Нагадаємо, раніше Фокус писав про ситуацію з ринком какао-бобів і, відповідно, шоколаду. Нас чекає дефіцит какао і підвищення цін на кондитерські вироби.