Буде несолодко. Чому в Україні у 2024 році злетять ціни на шоколад і цукерки
Світові ціни на какао-боби перевищили позначку 10 тисяч доларів за тонну, встановивши черговий рекорд. Ринок сколихнув поганий урожай у ключових західноафриканських виробників, що призвів не тільки до зростання ціни, але й до відчутного дефіциту какао-бобів. Фокус дослідив, що відбувається та як ситуація на ринку какао-бобів позначиться на вартості українських кондитерських виробів.
Вищі витрати на какао-продукти — це погані новини не тільки для виробників шоколаду, які втрачають свої прибутки, але й для споживачів, адже компанії закладають додаткові витрати у вартість своєї продукції. Тож, шанси на суттєве подорожчання шоколаду та цукерок дедалі вищі. Чи є зростання вартості какао-бобів тимчасовим та як нові світові ціни позначаться на українському ринку солодощів? Про це — в матеріалі Фокусу.
Причини дефіциту: скорочення виробництва та погодні умови
В останній тиждень березня найактивніші ф'ючерси на какао підскочили на 4,5% до $10080 за тонну в Нью-Йорку. І хоча потім вони знизилися до $9 622, за даними Bloomberg, цього року ф’ючерси на какао в Лондоні та Нью-Йорку зросли більш ніж удвічі.
Експерти пояснюють, що це відбулося після новин про проблеми з фінансуванням у Гані, яка є другим за величиною виробником какао-бобів у світі. Річ у тому, що Рада з виробництва какао Гани покладається на іноземне фінансування, щоб платити фермерам, які вирощують какао. Але незабаром країна може втратити доступ до ключового фінансового механізму через кризу врожаю.
ВажливоПрезидент Асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк звертає увагу, що зростання цін навряд чи є тимчасовим, бо це велика системна проблема. "Довгий час на какао-боби трималися низькі ціни, тому сфера не привертала увагу інвесторів, — зазначив експерт у коментарі Фокусу. — Вирощування какао-бобів, що локалізоване у трьох країнах Африки (Кот-дʼІвуар, Гана та Нігерія), скорочувалося протягом багатьох років: дерева старішали, площі не збільшували, врожаї зменшувалися. Останнім часом на це наклалися погодні умови, які були несприятливими для вирощування та збору врожаю, і світ зіткнувся з дефіцитом какао-бобів. Ціни поки що не зупиняються: якщо за минулий рік вони зросли на 50%, то за перші три місяці 2024 року — майже вдвічі. Для порівняння: у вересні 2022-го какао-боби можна було купити по 2,5 тис. доларів за тонну, в грудні минулого року — по 4 тис. доларів за тонну, а зараз вартість перевищила 9 тис. доларів".
До того ж, додає експерт, пропозиції какао-бобів не вистачає, тобто і за таких цін є проблема з купівлею. І якщо минулого року дефіцит складав близько 100 тис. тонн, то наразі він вже складає 300-400 тисяч тонн.
"Проблема виникла давно, — погоджується Андрій Кононенко, директор українського офісу olam food ingredients (global food ingredient supplier in food & beverages). — Якщо ми розглядаємо баланс між попитом та пропозицією на какао-боби, то поточний рік – це третій поспіль дефіцитний рік. Гана і Кот-д’Івуар разом виробляють приблизно 40% світового врожаю, а річний врожай загалом на ринку складає приблизно 5 мільйонів тонн. У нас минулі два маркетингові роки вже були дефіцитні, і поточний маркетинговий рік (з жовтня 2023-го по вересень 2024-го) буде таким самим. Розмір дефіциту невідомий, бо рік ще не минув, але за попередніми оцінками це мінімум 500 тисяч тонн".
Наразі дефіцит какао-бобів покривається за рахунок перехідних залишків, які зазвичай становили близько 35-40% світового врожаю
Наразі дефіцит покривається за рахунок перехідних залишків, які зазвичай становили близько 35-40% світового врожаю, продовжує експерт. Ці залишки, що зберігаються на складах виробників та біржових складах, протягом трьох років поступово використовувались, і зараз вони впали до критично низької позначки. І цей дефіцит фізичної наявності какао-бобів, при одночасно непокритому попиті з боку виробників та переробників кондитерських компаній, викликав значне подорожчання. При цьому експерт не виключає і спекулятивну складову, що, взагалі, є характерною рисою для будь-якого біржового ринку.
Шоколадні проблеми: дефіцит, інфляція та нові правила ЄС
Сьогодні найбільші світові заводи з виробництва какао опинилися на межі закриття через дефіцит бобів. Як писав Reuters у середині березня, головні африканські підприємства з виробництва какао в Кот-дʼІвуарі та Гані скоротили або навіть зовсім припинили переробку, бо не можуть дозволити собі купувати боби. Тож, імовірно, незабаром ціни на шоколад у всьому світі різко зростуть.
ВажливоЗростання цін зруйнувало традиційний механізм глобальної торгівлі какао, за яким фермери продають боби місцевим дилерам, а ті потім продають їх переробним заводам або глобальним торговцям. Зараз дилери відмовляються постачати боби за заздалегідь узгодженими цінами та продають їх дорожче. Водночас світові трейдери готові купувати дорого, щоб виконати свої зобовʼязання перед шоколадними фірмами, внаслідок чого місцевим переробникам какао-бобів просто не вистачає.
Нагадаємо, що "шоколадні проблеми" продовжуються не перший місяць. Як раніше писав Фокус, у липні 2023-го виробники вже підвищували ціни, бо какао-боби торгувалися на десятирічних максимумах. Тоді ціни на какао підскочили на чверть на тлі масштабних повеней у основних регіонах вирощування. Зокрема, у Кот-д'Івуарі, на частку якого припадає понад 40% світового виробництва какао, були дуже вологі умови, які викликали гниття та хвороби дерев.
Не пішла на користь шоколадним цінам загальна інфляція, а також нові правила ЄС. У липні 2023 року Євросоюз заборонив імпорт какао-бобів, які вирощуються на територіях, де раніше були ліси. Також під забороною опинилася продукція, при виробництві якої була використана дитяча праця. Африканські виробники одразу попередили: продукції для Європи стане менше та вона подорожчає. Плюс країни-імпортери збільшують імпортні мита, хоча, каже Олександр Балдинюк, вплив цього чинника і не такий значний порівняно з іншими. Відповідно, зросли ціни на какао-порошок, какао-масло та какао терте, продовжує експерт. За його словами, у разі зміни погоди або кращого врожаю ціни можуть піти вниз, проте наразі проблема виглядає довготерміновою.
У разі зміни погоди або кращого врожаю ціни можуть піти вниз, проте наразі проблема виглядає довготерміновою
За словами Кононенка, якщо до початку повномасштабної війни Україна імпортувала близько 15 тисяч тонн какао-бобів та 50-60 тис. тонн какао-продуктів на рік, то станом на сьогодні річний імпорт какао-бобів складає приблизно 2-3 тис. тонн, какао-продуктів – 35-40 тис. тонн на рік. Як представник постачальника, компанії, що є одним з лідерів переробки какао-бобів, Андрій Кононенко каже, що в ситуації підвищення цін та дефіциту компанія виходить на ринок та закуповує какао-боби по досить високим цінам, щоб задовольнити попит. "Ціноутворення відбувається відповідно до біржових котирувань, і наразі клієнти, включно з нашими українськими фабриками, готові платити аномально високу ціну, щоб продовжувати працювати, підтримувати виробництво, бути присутніми в магазинах, — розповів експерт у розмові з Фокусом. — Великі виробники звикли завчасно укладати імпортні контракти, і за цими контрактами ціни були значно нижчі: в середньому виходить, що сировина зросла в ціні в чотири рази. Це значне подорожчання торкнулося всіх".
Позначається на ринку і блокада польського кордону. "Якщо раніше можна було в тиждень вкластися з поставкою, завантаженням в Європі, перетином кордону та розмитненням в Україні, то зараз треба додатково закладати ще тиждень та більше, — зазначає Андрій Кононенко. — Інколи виникає необхідність шукати обхідні шляхи через Словаччину чи Угорщину, а це все час, додаткові витрати пального, відповідно, здорожчання логістики. І це також додає в ціні шоколадним виробам".
Доля шоколаду: зростання цін та зменшення споживання
Експерти кажуть, що вищі витрати на какао тиснуть на прибутки виробників шоколаду і є поганою новиною для споживачів. Адже компанії й далі закладатимуть свої витрати у ціни для кінцевих споживачів, або ж продаватимуть продукти меншого розміру чи з меншим вмістом шоколаду.
Зростання світових та європейських цін, безумовно, позначається на українському ринку солодощів. "Здебільшого ми купуємо какао-інгредієнти у європейських виробників, тому нові правила ЄС впливають на ціни в Україні напряму, — зауважив у коментарі Фокусу Олександр Балдинюк. — Частка какао-інгредієнтів у собівартості шоколаду може сягати 70%, якщо йдеться про шоколадну плитку. З початку року шоколад вже подорожчав на 30%. Цінники переглядаються щомісяця і зростатимуть надалі. Динаміка збережеться або навіть прискориться".
Зростання цін супроводжуватиметься зменшенням споживання та скороченням виробництва
За словами експерта, ціни балансуються співвідношенням попиту та пропозиції. Наразі ситуація така, що для досягнення рівноваги ціни зростатимуть. Це супроводжуватиметься зменшенням споживання та скороченням виробництва.
На думку Андрія Кононенка, прогнози щодо подальшого подорожчання шоколаду в Україні на 20-30% — надто оптимістичні: є всі передумови для зростання вартості шоколадної продукції цього року ще на 50%. І це без урахування курсових коливань. Стримуватиме зростання цін внутрішня конкуренція. "Відповідно, кінцевому споживачу можна сміливо порадити купити свої улюблені шоколадні солодощі трошки про запас, якщо є така можливість, бо шоколадні продукти будуть продовжувати дорожчати в 2024 році", — зазначив експерт у коментарі Фокусу.
"Солодощі 100% подорожчають, і йдеться не тільки про продукцію українських виробників цукерок, печива, тортів, а й, наприклад, морозива, — зазначила у розмові з Фокусом експертка Світового Банку Оксана Руженкова. — До речі, всі ці галузі є експортноорієнтованими і останнім часом вони серйозно постраждали через неможливість повноцінно експортувати. Річ у тому, що їх продукція традиційно експортувалася у контейнерах, але морем зараз контейнери не перевозять. Чорноморський канал повністю віддано зернотрейдерам, трейдерам олій та металургам. Товари із вмістом какао-бобів експортуються переважно автомобільним транспортом та, на жаль, через українсько-польський кордон. Тому останній рік ситуація у цього сектора, можна сказати, є плачевною".
ВажливоКрім того, у виробників солодощів серйозно скоротилися продажі на внутрішньому ринку, бо чимало головних споживачів солодкого — жінок та дітей — виїхали за кордон, продовжує експертка. А через дорожнечу багато українців не можуть собі дозволити купувати цукерки і торти "від душі" на тому ж рівні, що був звичним для них до повномасштабної війни.