Підтримайте нас

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ:

Не час для ресторанів: українці стали значно рідше ходити до закладів (інфографіка)

кафе
Українці стали значно рідше ходити в бари та кафе | Фото: Freepik

У першій половині 2025 року українці помітно скоротили витрати на відвідування закладів громадського харчування.

Загальна кількість візитів до ресторанів, барів і кафе по країні знизилася на 9% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Особливо відчутно постраждали бари і класичні ресторани, де відвідуваність впала відразу на 16%. Лише суші-заклади зуміли втриматися на колишньому рівні популярності. Про це повідомили аналітики компанії Poster.

Незважаючи на скорочення потоку гостей, заклади громадського харчування не зазнали збитків. Ба більше, їхня виручка зросла на 5% у річному вираженні. Основний фактор — зростання цін. За ті самі страви та напої тепер доводиться платити більше, що безпосередньо пов'язано з інфляцією і подорожчанням продуктів.

Відео дня
Як змінилася відвідуваність закладів
Як змінилася відвідуваність закладів

За словами CEO Poster Родіона Єрошека, збільшення виручки не варто сприймати як ознаку відновлення попиту. Це насамперед наслідок зростання цін на кожну позицію в меню. Люди відвідують заклади рідше, але витрачають більше за один візит.

Згідно з даними дослідження, середній чек у закладах харчування зріс на 17% і сягнув 171 гривні. Найбільше подорожчали замовлення в барах — на 19% (до 476 грн), а також у кафе — на 18% (до 108 грн) і ресторанах — на 17% (до 675 грн). У піцеріях середній чек становив 324 грн (+16%), у пекарнях — 82 грн (+14%). Відносно помірне зростання цін зафіксовано в суші-закладах — плюс 12%, до 670 грн.

Як змінилася відвідуваність закладів
Як змінилася відвідуваність закладів

Окремо відзначається ситуація в регіонах. Серед міст, включених у дослідження, Львів показав найбільше зростання виручки — плюс 7% порівняно з 2024 роком. У цьому місті саме суші-ресторани стали лідерами за динамікою, додавши 9% до доходів.

Нагадаємо, аналітики помітили, що цього року ціни на черешню в Україні стрімко зростали, кілограм уже коштує 150-220 гривень. Лише за тиждень ягоди подорожчали приблизно на 10%.

В Україні діє так званий "нічний тариф" на електроенергію, але українців спіткає розчарування після встановлення двозонних лічильників. Експерти пояснили, як отримати знижку за споживання вночі.