Повітряна класика. Як приготувати торт "Політ" з безе та горіхами

рецепт торт політ, торт політ, білкові коржі, торт з безе, класичний торт
Фото: Скриншот | Торт "Політ"

Торт "Політ" робиться з горіхового безе та найсмачнішого крему Шарлотт.

Related video

Торт "Політ" один із тих тортів, які колись були неможливим дефіцитом. Нині його може приготувати кожен на власній кухні. Цей торт з'явився як варіація на тему шалено популярного і ще дефіцитнішого "Київського" торта, який ввів у моду хрусткі коржі з безе.

Але це трудомісткий та складний процес. Зате, приготувавши цей торт, ви зможете точно поставити собі галочку, що ще одна вершина кондитерської майстерності вам підкорилася.

Торт "Політ"

Складові:

  • Арахіс (або будь-які інші горіхи) – 130 г;
  • Один яєчний жовток;
  • Яєчний білок — 170 г;
  • Молоко — 125 мл;
  • Вершкове масло — 215 г;
  • Цукор — 510 г;
  • Коньяк — 1 ст. л.;
  • Какао-порошок — пів чайної ложки;
  • Ванільний цукор — 14 г

Арахіс обсмажте на сухій сковороді або в духовці, очистіть від лушпиння і дрібно поріжте.

Потрібну кількість яєчних білків можна отримати приблизно з п'яти яєць звичайного розміру. Обережно відокремте їх від жовтків і збийте до стійких піків. Додати до них половину ванільного цукру і 320 грамів звичайного цукру та збивайте ще хвилин вісім, поки маса не буде щільною і гладкою.

Відкладіть столову ложку збитих білків, а решту перемішайте обережно з подрібненим арахісом. Робити це краще силіконовою лопаткою. Відкласти столову ложку та білків, перемішаних з арахісом.

Намалюйте на пергаменті два кола діаметром приблизно 20 сантиметрів і розподіліть на них збиті яєчні білки з горіхами, розгладжуючи лопаткою. А на вільне місце відсадіть з кулінарного шприца або кондитерського мішка відкладені збиті білки — це будуть прикраси на торт.

Запікайте коржі близько двох годин у духовці, розігрітій до 100 градусів. Потім остудіть.

Для крему Шарлотт змішайте яєчний жовток з молоком, додайте цукор, що залишився, і поставте на невеликий вогонь. Доведіть до кипіння, постійно помішуючи віночком і варіть ще кілька хвилин, поки крем не загусне. Остудіть.

Збийте вершкове масло з ванільним цукром, що залишився, і, продовжуючи збивати, потроху влийте молоко з цукром і жовтком, додайте ложку коньяку, або бренді. Відкладіть столову ложку готового крему для прикраси, і змішайте її з какао. У принципі цей етап можна пропустити.

Пора збирати торт: половиною крему, що залишився, намажте один корж, накрийте його другим коржем. Обмастіть боки і верх торта кремом. Прикрасьте безе, фігурками із крему і поставте в холодильник на годину.

Також можна приготувати класичний торт "Зимова вишня". Ще його називають "Монастирська хата".