М'ясо за заповітом предків: рецепт української верещаки
Дніпровська верещака — особливим чином смажена, а потім тушкована свинина
Верещака, або смажена та тушкована свиняча грудинка — один із давніх українських рецептів, відомих у придніпровських краях. Для тушкування можна використовувати звичайний магазинний чорний квас — але краще, звичайно, напружитись і приготувати буряковий, саме його й пускали у справу наші предки. Крім іншого, він ще й надзвичайно корисний, очищає організм від шлаків, знижує тиск, нормалізує роботу судин.
Готувати його майстри із Shuba.life пропонують так. Очищаємо 4-5 середніх буряків, розрізаємо на кілька частин і укладаємо у дволітрову банку. Заливаємо холодною водою, накриваємо марлею і ставимо у прохолодне місце на 4 дні. Коли на поверхні води з'являється плівка — квас готовий!
Верещака по-дніпровськи
Iнгредiєнти
- свиняча грудинка — 400 г;
- сало — 50 г;
- цибуля ріпчаста — 1;
- буряк — 1;
- квас — 200 мл;
- хліб — 100 г;
- сіль, перець
Верещака по-дніпровськи — страва загалом нескладна. Свинячу грудинку ретельно промиваємо, обсушуємо та нарізаємо невеликими шматочками. Натираємо чорним перцем та сіллю. Залишаємо маринуватися на 20-30 хвилин.
Розігріваємо сковороду на середньому вогні, розтоплюємо сало (або, як варіант, смалець). На отриманому жирі смажимо м'ясо хвилин 5-7 до золотистої скоринки.
Тепер – тушкування. Перекладаємо грудинку в каструлю, заливаємо квасом (буряковим або звичайним чорним, як говорилося) і тушкуємо протягом 10 хвилин. Цибулю нарізаємо кубиками, буряки натираємо на великій тертці. Додаємо все це до м'яса і тушкуємо ще 15 хвилин. Солимо і перчимо. Після цього, за ідеєю, треба було б додати тертий черствий чорний хліб (4 тонкі скибочки) і тушкувати вже до готовності цибулі та буряків.
Верещака по-дніпровськи, посипана зеленню, гарна і сама по собі, і з печеною картоплею.