Великдень 2023. Рецепт смачної паски з цукатами

великдень 2023, великодня паска, рецепт паски, смачна паска, рецепт паски
Фото: Соцсети | Паска з цукатами

Паска — це традиційна великодня випічка зі здобного дріжджового тіста з різними добавками.

Related video

Наближається свято Великодня, а значить, настав час підбирати рецепти на стіл. Головною стравою на столі буде паска. Паски випікають у спеціальних формах або банках і прикрашають глазур'ю, посипкою або квітами. Паска символізує воскресіння Христа й радість свята.

Історія паски йде в глибоку давнину. Вважається, що перші паски з'явилися у Візантії, де вони називалися артосами — священним хлібом. Зазвичай паски печуть із родзинками, але зараз у тісто можна додавати які завгодно начинки, так що Фокус пропонує спекти паску з цукатами.

Паска з цукатами

Інгредієнти:

  • борошно — 1 кг;
  • молоко — 350 мл;
  • масло вершкове — 300 г;
  • шість яєць;
  • дріжджі (свіжі) — 40 г або дріжджі сухі — 1 пакетик;
  • цукор — 300-400 г;
  • ванільний цукор — 1 пакетик (10 г);
  • сіль — 1 ч. л.;
  • цукати — 150 г;
  • родзинки — 150 г;
  • коньяк — 2 ст. л.

Для глазурі:

  • яєчний білок — 1-2 шт.;
  • цукрова пудра — 180-250 г;
  • сік лимонний — 1 ст. ложки.

Розчиніть у теплому молоці половину цукру. Потім додайте дріжджі — розкришені свіжі чи сухі. Добре перемішайте до розчинення. Залишіть у теплому місці на 15-20 хвилин.

Просійте борошно. Додайте половину борошна до дріжджів і добре перемішайте. Накрийте миску з опарою рушником і поставте в тепле місце на 40-60 хвилин.

Поки підходить опара, відокремте білки від жовтків. Білки для глазурі відкладіть окремо. Білки помістіть у холодильник і добре охолодіть. Жовтки посоліть, додайте цукор, що залишився, і ванільний цукор. Добре перемішайте.

Коли опара збільшилася вдвічі, налийте в миску коньяк, додайте збиті з цукром жовтки. Збийте міксером білки в міцну піну. Додайте частинами в миску, ретельно перемішуючи.

Розтопіть вершкове масло, додайте тепле масло в миску. Перемішайте.

Додайте частинами просіяне борошно, весь час перемішуючи ложкою, а потім рукою. Замісіть м'яке тісто. Накрийте рушником і поставте в тепле місце на 1 годину.

У гарячій воді промийте родзинки. Наріжте й промийте цукати. Тісто, що піднялося, обімніть, додайте родзинки та цукати й ще раз добре вимісіть.

Розігрійте духовку до 180 градусів. Наповніть форми для пасок на третину, поставте форми з тістом у тепле місце на 30 хвилин. Потім відправте в духовку. Випікайте паски близько 40-50 хвилин. Через 20 хвилин перевірте, чи не сильно рум'яниться скоринка, якщо потрібно, накрийте їх фольгою.

Зробіть глазур: збийте охолоджений яєчний білок разом із цукровою пудрою та лимонним соком до утворення густої, стійкої піни. Готові паски змастіть глазур'ю та прикрасьте на свій смак.

Також ви можете приготувати смачну сирну паску — ще одну популярну страву на великодньому столі.