Великдень 2023. Паска панетоне – найкраща італійська випічка з родзинками, цукатами та курагою

пасха панетоне, паска панетоне, італійська випічка, великодня випічка, рецепт панетоне
Фото: Соцмережі | Паска панетоне – найкраще, що можна спекти із тіста.

Сирна паска та паска панетоне – два безперечно кращі десерти, які прикрасять будь-який стіл та вразять гостей своїм вишуканим смаком. Про сирну паску ми багато писали, а тепер приділимо увагу панетоне.

Related video

Паска панетоне — це традиційний італійський пиріг (або кекс), який нагадує українську паску, тому в нашій країні панетоне готують до Великодня, а не на Різдво, як в Італії. Ніжне м'яке тісто, спокусливе поєднання мускатного горіха та апельсинової цедри, фрукти та соковиті родзинки – у цю випічку легко закохатися з першого шматочка.

Панетоне — це один з найвідоміших і улюблених різдвяних десертів в Італії. Його історія сягає корінням у середньовіччя, коли він був подарунком для багатих сімей та духовенства. З того часу рецепт пирога дещо змінився, але його основні інгредієнти залишилися як і були: борошно, яйця, вершкове масло, цукор, дріжджі та різноманітні добавки.

Фокус у подробицях розповість, як приготувати паску панетоне, щоб вона вийшла ніжною та смачною.

Паска панетоне

Інгредієнти:

  • Борошно — 800 г;
  • Цукор — 300 г;
  • Вершкове масло — 150 г;
  • Молоко 2,5% — 250 мл;
  • Яйця — 3 шт.;
  • Жовтки – 2 шт.;
  • Дріжджі свіжі — 40 г;
  • Родзинки — 150 г;
  • Цукати — 100 г;
  • Курага — 150 г;
  • Мускатний горіх мелений — 1 ч. л.;
  • Апельсинова цедра — 1 ст. л.;
  • Кардамон — 0,5 ч. л.;
  • Ванільний цукор — 20 г.

Для глазурі:

  • Цукрова пудра — 200 г;
  • Молоко 2,5% — 2 ст. л.
пасха панетоне рецепт Fullscreen
Паска панетоне всередині
Фото: Соцсети

Спочатку вам потрібно приготувати дріжджову суміш. У глибоку тарілку подрібнюємо дріжджі, додаємо 2 столові ложки цукру і 4 столові ложки теплого молока. Усе добре перемішуємо до однорідності. Туди ж висипаємо 2 столові ложки борошна, ще раз перемішуємо. Відставляємо суміш на 15-20 хвилин, щоб дріжджі почали бродіння.

Тим часом у великій мисці вам потрібно просіяти 2 склянки борошна, вилити тепле молоко і ретельно перемішати. Сюди ж додайте дріжджову суміш, після чого все перемішайте до однорідності. Готову опару накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на годину. За цей час опара має піднятися в 3-4 рази.

Міксером збийте яйця, додайте жовтки та вилийте їх в опару. Попередньо розм'якшене масло наріжте кубиками і також покладіть до тіста. Туди ж висипте цукор, добре вимісіть. У тісто додайте 3 склянки борошна, спеції та прянощі.

Вимішувати тісто потрібно протягом години. Спочатку воно буде досить липким. Щоб тісто менше прилипало до рук, можна змащувати долоні невеликою кількістю олії. Додавати борошно потрібно поступово, поки тісто не стане пружним, м'яким та однорідним.

Замісивши тісто, необхідно перекласти його у велику миску і залишити в теплі на 2 години. За цей час воно має підійти і збільшитися в кілька разів. Поки тісто підходить, промийте родзинки, курагу та цукати, просушіть їх на паперовому рушнику. Курагу і цукати краще порізати невеликими шматочками, щоб усі смаколики були однакової форми.

Готове тісто дістаньте з ємності, ще раз добре вимісіть руками, додайте до нього родзинки, цукати, курагу.

Тепер приготуйте форми для випічки: змастіть їх олією і покладіть на дно пергамент. Перекладіть тісто, заповнюючи тільки 1/3 кожної форми.

Накрийте форми рушником і залиште в теплому місці на 30 хвилин. За цей час тісто має піднятися до верху форми.

Поставте паски в розігріту до 180 градусів духовку і випікайте близько 40-50 хвилин до золотистої скоринки.

Для глазурі в невеликій мисці збийте цукрову пудру і молоко до гладкості. Використовуючи кондитерський шприц або пакетик із куточком, прикрасьте пироги глазур'ю на свій смак.

Як бачите, приготувати її не просто, але всі зусилля будуть винагороджені неймовірним смаком.

Втім, ви можете спробувати приготувати щось простіше, наприклад сирну паску зі згущеним молоком.