Ніжне м'ясо за найпростішим рецептом. Як приготувати томлену яловичину

Томлене м'ясо, м'ясо рецепт, як приготувати м'ясо, м'ясо простий рецепт
Фото: Instagram myastoriya | Томлене м'ясо

Томління — це найдавніший спосіб приготування м'яса. І вам варто взяти його на озброєння.

До винаходу духовок і мультиварок м'ясо томили в печах у щільно закритих горщиках. Так продукти зберігають максимум корисних інгредієнтів, а результат перевершує всі очікування. Страва виходить ніжною, насиченою, а м'ясо буквально можна їсти ложкою, настільки м'яким воно стає.

Рецептом смачної томленої яловичини поділилася кулінарна блогерка, яка пише під ніком lanas_diet. У рецепті вказана саме яловичина, але так можна готувати і свинину, і баранину.

Томлена яловичина

Інгредієнти:

  • м'ясо одним шматком без кісточки — приблизно 1 кг;
  • 3 великі цибулини;
  • 5 зубчиків часнику;
  • чебрець — пара гілочок
  • копчена паприка — 1 ч. л.;
  • мелена зіра — 1 ч. л.;
  • перець мелений — 1 ч. л.;
  • орегано — 1 ч. л.;
  • олія рослинна — 2-3 ст. л.

Для соусу:

  • томатний соус — 120 г, можна використовувати кетчуп;
  • бульйон — 400-500 мл;
  • цукор — 3 ст. л., краще коричневий, він має більш карамельний смак;
  • томатна паста — 1 ст. л.

М'ясо помийте, обсушіть, посоліть з усіх боків, помістіть у чашу мультиварки, якщо готуєте в ній, або в каструлю відповідного розміру, якщо готуєте на плиті.

Цибулю наріжте півкільцями, протушкуйте, поки вона не стане м'якою. Додайте пропущений через прес часник і спеції, тушкуйте ще кілька хвилин і викладіть до м'яса.

У тій самій сковороді, де смажили цибулю, розведіть бульйон із томатною пастою, соусом і цукром. Проваріть буквально кілька хвилин і залийте м'ясо.

Якщо посуд дає змогу, можна доповнити страву овочами: картоплею або морквою.

Далі ставте томитися. У мультиварках це спеціальний режим томління. На плиті готувати потрібно за принципом холодцю: мінімальний вогонь, щоб страва злегка побулькувала в каструлі. Обов'язково накрийте страву кришкою і давайте їй кипіти. Готуватися м'ясо буде не менше шести годин. Якщо воно жорстке — додайте ще кілька годин.

До такого м'яса чудово підійде овочева страва. Наприклад, запіканка з кабачків.