Медові "миколайчики": як приготувати традиційне печиво до свята

різдвяна випічка, миколайчики, святкова випічка, рецепт пряників, як прикрасити пряники, новорічна випічка,
Фото: shuba.life | Медові "миколайчики"

Цей рецепт не тільки потішить вас своїм смаком і святковим ароматом, а й може стати чудовою розвагою для всієї родини, якщо ви приготуєте і прикрасите його разом із дітьми.

Related video

З давніх-давен заведено напередодні Дня святого Миколая, який цього року відзначають 6 грудня, випікати медові "миколайчики" та класти дітям під подушку. Традиційними формами для них вважаються фігурки святого, коники та півники, але можна використовувати будь-які формочки.

Адже головне в цій страві — неймовірний аромат меду та спецій, який створює святковий настрій. Смак печива виходить дуже ніжним, ним можна пригостити навіть малечу. Перевіреним рецептом поділився сайт Shuba.life.

Інгредієнти

Для тіста:

  • борошно пшеничне — 600 г;
  • яйця — 2 шт + 2 жовтки;
  • маргарин (можна замінити вершковим маслом) — 150 г;
  • цукор — 200 г;
  • мед — 150 г;
  • сметана 20% — 2 ст.л;
  • сода харчова — 1 ч.л;
  • кориця мелена — 0,5 ч.л;
  • гвоздика мелена — 0,5 ч.л.

Для глазурі:

  • пудра цукрова — 1 ст;
  • яйце (білок) — 1 шт;
  • сік лимона — 0,5 ч.л.

Приготування

Крок 1

Просійте борошно разом із содою і натріть на тертці маргарин або вершкове масло. У добре перемішану суміш вводимо:

  • яйця;
  • жовтки;
  • сметану;
  • цукор;
  • мед;
  • спеції.

Крок 2

Замісіть тісто і загорніть його в плівку. Тісто має "відпочити" в холодильнику щонайменше 6 годин.

Крок 3

Розкачайте тісто не надто тонко — воно не має бути тоншим за 0,5 см. Виріжте з розкачаного тіста за допомогою формочок фігурки "миколайчиків".

Крок 4

Застеліть деко силіконовим килимком або папером для випічки і розкладіть на ньому печиво. Змастіть кожну фігурку збитим яйцем за допомогою силіконового пензля. Випікайте "миколайчиків" у духовці, розігрітій до 180 °C доти, доки вони не стануть золотистого кольору.

Крок 5

Приготуйте цукрову глазур (айсинг):

  1. Збийте білок до твердих піків.
  2. Вмішайте в кілька етапів цукрову пудру.
  3. Додайте лимонний сік.

Розмалюйте остигле печиво глазур'ю за допомогою кондитерського мішка.

Крок 6

Дайте глазурі повністю висохнути щонайменше 2 години.

Нагадаємо рецепт здобних булочок із цукатами. Цю смачну пишну випічку готують у Європі до Різдва.

Раніше Фокус розповів рецепт м'ясного хліба від Євгена Клопотенка, який ідеально підходить до різдвяного столу. Страва поєднує в собі ніжність ліщини та аромат французької гірчиці.