"Нарядная" кутья на сочельник – насыщенный вкус и яркий вид

різдвяні страви, кутя на різдво, святкове меню, різдвяне меню, приготувати на Святвечір, пісна страва, приготувати на святвечір
Фото: Скрін відео | Різдвяна кутя

Кутю вважають головною з 12 пісних страв, які здавна прийнято готувати на Святий вечір.

Такий варіант різдвяної куті вирізняється не тільки багатим і насиченим смаком, а й по-святковому "ошатним" виглядом. Рецептом куті поділився канал "Українські смаколики".

Інгредієнти

  • пшениця — 200 г;
  • вода — 600 мл;
  • сіль — за смаком;
  • мак — 50 г;
  • цукор — 1 ст.л;
  • горіхи волоські — 30 г;
  • родзинки — 30 г;
  • курага — 30 г;
  • журавлина в'ялена — 30 г;
  • мед — 50 г.

Приготування

Крок 1

Промийте та ретельно переберіть крупу. Залийте її теплою водою і дайте настоятися протягом 2-3 годин, потім злийте воду.

Крок 2

Поставте на вогонь каструлю з чистою водою і дрібкою солі. У киплячу воду помістіть замочені зерна і варіть їх на середньому вогні до готовності приблизно протягом півгодини, не забувайте час від часу помішувати.

Крок 3

Промийте мак і запарте його окропом приблизно на 30 хвилин. Додайте цукор і подрібніть мак за допомогою макітри, блендера або м'ясорубки.

Крок 4

Переберіть і запарте приблизно на 10 хвилин родзинки окропом, потім залиште їх просушитися.

Крок 5

Прогрійте на сухій сковорідці волоські горіхи, щоб розкрити їхній смак і аромат. Порубайте ножем горіхи та наріжте курагу.

Крок 6

Зберіть усі інгредієнти разом:

  • пшеницю;
  • горіхи;
  • журавлину;
  • курагу;
  • родзинки;
  • мак;
  • мед.

Усе ретельно перемішайте. Якщо ви любите, щоб кутя була не дуже густою, її можна розбавити узваром.

Нагадаємо, ще один рецепт до Різдвяного посту: лазанья з грибами та овочами. Смачна лазанья з грибами та овочами буде прекрасною альтернативою класичному рецепту. Страва дасть змогу урізноманітнити пісне меню.

Раніше Фокус писав, що символізує кожна з 12 страв на столі в Сечельник. Різдво у 2023 році в Україні відзначають за новим церковним календарем 24 грудня. У Слчельник, вечір напередодні Різдва, з появою першої зірки подають вечерю з дванадцяти пісних страв.