Різдвяний Христопсомо: традиційний грецький хліб (фото)

різдвяна випічка, рецепт христопсомо, різдвяний хліб, святкова випічка, грецька кухня
Фото: The Greek Chef | Різдвяний Христопсомо

Грецький різдвяний хліб багато прикрашається, щоб наступний рік був щасливим і врожайним. Оформлення Христопсомо залежить від традицій регіону і роду діяльності господаря будинку.

Related video

Христопсомо за традицією — це хліб, який жінки в Греції печуть у Святвечір на честь Христа з особливою старанністю і терпінням. Це благословенний хліб різдвяного столу, що уособлює життя господаря дому та його родини. Рецептом традиційної різдвяної випічки поділився грецький шеф-кухар Тоні Кавальєрос.

Форма і прикраса цього хліба визначаються місцевими звичаями і родом діяльності господаря будинку. Так скотарі та пастухи прикрашають хліб фігурками своїх тварин, а хлібороби — викладають із тіста колоски та грона винограду. Крім того, на Христопсомо зображується сам дім і всі члени родини.

різдвяна випічка, рецепт христопсомо, різдвяний хліб, святкова випічка, грецька кухня Fullscreen
Грецький Христопсомо — різдвяний хліб
Фото: The Greek Chef

Інгредієнти

Для основного тіста:

  • борошно пшеничне — 1 кг;
  • яйце куряче — 1 шт;
  • сухі дріжджі — 1 ст. л.;
  • цукор — 1 ст. л.;
  • сіль — 0,5 ч. л.;
  • насіння анісу — 1 ст. л.;
  • камедь — 1 ч.л. (безглютеновий замінник клейковини, покращує якість тіста, додавати за бажанням);
  • бджолиний мед — 4 ст. л.;
  • оливкова олія — 0,5 склянки;
  • вода тепла — 2 склянки.

Тісто для оформлення хліба:

  • борошно пшеничне — 0,5 кг;
  • сіль — 0,5 ч. л.;
  • оливкова олія — 2 ст. л.;
  • вода тепла — 1 склянка.

Прикраси:

  • волоський горіх цілий (у шкаралупі) — 1 шт;
  • мигдаль цілий (у шкаралупі) — 8 шт;
  • палички гвоздики — число кратне чотирьом.

Глазур:

  • мед — 1/3 склянки;
  • вода гаряча — 2 ст.л.
різдвяна випічка, рецепт христопсомо, різдвяний хліб, святкова випічка, грецька кухня Fullscreen
Грецький Христопсомо — різдвяний хліб
Фото: The Greek Chef

Приготування

Крок 1

Активуйте дріжджі. Для цього налийте в миску склянку теплої води, додайте столову ложку сухих дріжджів і столову ложку цукру та перемішайте. Прикрийте миску рушником і залиште в теплому місці на 15 хвилин. За цей час дріжджі "прокинуться" і на поверхні води з'явиться піна

Крок 2

Просійте борошно разом із камедью, якщо ви її використовуєте.

Крок 3

У миску з дріжджами додайте решту води, борошно (залиште приблизно півсклянки на підпил), мед, корицю і аніс. Почніть замішувати тісто, поступово додаючи оливкову олію. Коли вся олія вмішається, додай сіль і вимішуйте до гладкості тіста.

У деяких регіонах Греції воду наполовину замінюють червоним сухим вином. За такого способу приготування тісто виходить незвичайного відтінку і має цікавий специфічний запах. Найімовірніше, він сподобається тим, хто любить м'ясо, приготоване у вині.

Крок 4

Викладіть тісто на стіл, підкачайте його в кулю і змастіть поверхню оливковою олією. Також змастіть миску і перекладіть туди тісто. Накрийте миску харчовою плівкою, щоб не завітрювалося і поставте в тепле місце приблизно на 2 години. За цей час тісто збільшиться в об'ємі вдвічі.

Крок 5

Приготуйте бездріжджове тісто для прикраси. Змішайте теплу воду, сіль, оливкову олію та борошно. Замісіть нелипке тісто, скачайте його в кулю, загорніть у плівку і дайте відпочити півгодини.

Крок 6

Хлібне тісто, що піднялося, викладіть на стіл. Обережно помісіть його, щоб випустити зайве повітря, сформуйте кулю. Помістіть хлібну заготовку в круглу антипригарну форму. Якщо у вас звичайна форма, змастіть її оливковою олією або смальцем. Накрийте форму плівкою і залиште підніматися на столі.

Крок 7

Почніть робити прикраси з другого тіста. Традиційно на хліб викладають хрест із тіста, після чого кожну його чверть оформляють як окрему сцену, або роблять симетричні прикраси.

Крок 8

Коли всі деталі будуть вирізані та виліплені, збийте віночком або виделкою яйце з двома столовими ложками води і змастіть хлібну заготовку. Розкладіть на поверхні заготовки всі деталі оформлення.

У центр помістіть волоський горіх, по периметру розташуйте мигдаль і встроміть палички гвоздики. Горіхи символізують багатство, достаток і гарний урожай у прийдешньому році.

різдвяна випічка, рецепт христопсомо, різдвяний хліб, святкова випічка, грецька кухня Fullscreen
Грецький Христопсомо — різдвяний хліб
Фото: The Greek Chef

Крок 9

Розігрійте духовку до 190℃. Випікайте хліб приблизно 50 хвилин. Якщо верх почне підгорати, накрийте хліб листом фольги.

Перевірте готовність хліба, встромивши дерев'яну шпажку в центр — вона має вийти сухою.

Крок 10

Змішайте мед і теплу воду для глазурі та змастіть нею поверхню хліба, щойно дістанете його з духовки. Витягніть хліб із форми й остудіть на решітці.

У день Різдва Христопсомо ставлять у центр столу, а господар будинку благословляє хліб, ламає його руками на шматки і роздає всім присутнім. Ця дія символізує Святе Причастя та єдність вірян.

Нагадаємо, як наповнити дім ароматом Різдва: спечіть чудовий Англійський кекс із цукатами, горіхами та флердоранжем. Цей дивовижний кекс традиційно готують до свята в Британії, а про його смак ви пам'ятатимете цілий рік.

Раніше Фокус писав, як приготувати білі різдвяні ламінгтони з глазур'ю. Цей святковий бісквіт не тільки ефектний за смаком і текстурою, але ще й має неймовірно красивий вигляд у розрізі.