Банош із грибами: рецепт ситної страви української кухні
Банош краще подавати гарячим, щоб він не втратив свій смак.
Банош, або бануш — в'язка кукурудзяна каша, зварена на вершках або сметані, заправлена шкварками, грибами та бринзою. Страва української національної кухні, поширена в карпатському регіоні, зокрема, належить до гуцульської кухні. Пропонуємо вам приготувати пісний варіант цієї страви без шкварок та оцінити смак ситної й апетитної страви. Як її зробити, розповіли в блозі "Кулінарні рецепти".
Банош із грибами
Інгредієнти:
- гливи чи шампіньйони — 100-150 г;
- молоко (2,5%) — 450 мл;
- кукурудзяна крупа — 150 г;
- яблучний або винний оцет — 100 мл;
- вода — 200 мл;
- цибуля — 1 шт;
- вершкове масло (82,5%) — 20 гр;
- соняшникова олія — 1 ст. л;
- сметана (15%) — 1 ст. л;
- твердий сир — 50 г;
- сіль і перець — за смаком.
Спосіб приготування:
Спочатку необхідно замаринувати цибулю. Для цього порізати її тонкими півкільцями й перекласти в миску, додавши туди ж яблучний оцет, холодну воду й дрібку солі. Залишити все маринуватися на 30 хвилин.
Гриби помити й нарізати середньою соломкою. Можна вибрати маленькі гриби, нарізати їх не потрібно.
Розігріти сковорідку з вершковим маслом і олією. Обсмажити гливи протягом приблизно 3-4 хвилин.
Кукурудзяну крупу залити в сотейнику молоком, додати сіль за смаком і варити до готовності на середньому вогні, постійно помішуючи. Час приготування залежить від ступеня помелу крупи. Ця інформація вказана на упаковці.
У готову кашу додати сметану. Краще використовувати не жирну, щоб банош не був надто важким для шлунка.
Перемішати кашу зі сметаною до однорідності.
Для подачі краще брати велику глибоку тарілку. Розділити банош на дві порції. Перекласти в тарілку першу порцію каші, а зверху — тертий на крупній тертці сир.
Другу порцію каші викласти на сир — так він розплавиться, а зверху — гриби.
Наприкінці на верх страви викласти трохи маринованої цибулі за смаком і одразу подавати до столу, поки банош гарячий.
Читайте також:
Що зробити із залишками каші: рецепти смачних страв
Смачна італійська вечеря: простий рецепт різотто з куркою та грибами