Що таке крем шантильї та як його приготувати правильно

крем шантильї, крем шантильї рецепт, крем шантильї як приготувати
Фото: kamelena.com | Тістечка з кремом шантильї

Коли призвичаїтеся, то обов'язково приготуйте смачні тістечка з цим кремом. Наприклад, профітролі.

Крем шантильї (Crème Chantilly) — це збиті з цукром вершки, в які додають ваніль або солодкий лікер.

Рецепт дуже простий. Але готувати його обов'язково навчають у всіх кулінарних школах. Використовують крем шантильї як начинку для профітролів, еклерів, для прикрашання тортів і десертів.

Вважається, що першим збив крем шантильї знаменитий кухар Франсуа Ватель, який служив принцу Конде. І який наклав на себе руки, коли вчасно не привезли свіжу рибу до візиту короля Людовика XIV.

5 важливих правил приготування шантильї

  • Для шантильї підходять тільки вершки жирністю не менше 30%.
  • Вершки, миска для збивання, а краще ще й вінчик мають бути дуже холодними.
  • Щоб вершки не нагрівалися в процесі збивання (особливо вручну), миску краще поставити в ємність із льодом.
  • Цукрову пудру краще додавати, коли вершки вже перетворяться на пишну масу.
  • Щойно вершки добре триматимуться на вінчику, слід зупинитися, інакше у вас вийде вершкове масло.

Профітролі з кремом шантильї

Інгредієнти:

  • вода — 120 мл;
  • сіль — за смаком;
  • молоко — 150 мл;
  • цукор — за смаком;
  • пшеничне борошно — 110 г;
  • шість яєць;
  • вершкове масло — 180 г;
  • збиті вершки — 150 мл
  • стручок ванілі.

Спочатку приготуйте заварне тісто для профітролів: закип'ятіть воду, додайте 30 грам вершкового масла, сіль, цукор за смаком, додайте 70 грам борошна і варіть ще 10 хвилин. Зніміть із вогню, потім по черзі вбийте три яйця за допомогою міксера, викладіть порційно тісто на деко і випікайте за 190 градусів 15 хвилин.

І готуйте крем шантильї: 3 яйця змішайте зі 150 грамами цукру і 40 грамами борошна. Молоко закип'ятіть, змішайте з насінням ванілі та налийте його в яєчну суміш, процідіть і варіть ще 10 хвилин. Наприкінці додайте 150 грамів масла. Збийте вершки та вмішайте їх у ванільний крем.

Наповніть профітролі кремом, посипте цукровою пудрою і подавайте.

Читайте також:

Торт "Вулкан": готуємо незвичайний і дуже смачний десерт (відео)

Неополітанські пончики зепполе: рецепт солодких карнавальних ласощів

Рецепт пирога з ревенем: що таке ревінь і як його готувати