Кляр для овочів і не тільки: топ рецептів і секрети приготування
У клярі практично будь-які продукти виходять смачнішими, але важливо приготувати смачний кляр.
Кляр — це спеціальне рідке тісто, в яке вмочують овочі, м'ясо або рибу, перед тим як обсмажити. Фокус розповість, як приготувати ідеальний кляр.
Найчастіше кляр готують для продуктів, які легко пересушити під час смаження: риби, курячої грудки, або овочів. І правильно приготований кляр додає смаку продуктам.
Із чого готують кляр
Основні інгредієнти для кляру: яйця, борошно або крохмаль і рідина на вибір: вода, молоко, пиво, кисломолочні продукти.
Співвідношення цих інгредієнтів залежить від того, що саме готують у клярі. Найзнаменитіший кляр у світі — це японська темпура. У ньому обсмажують овочі та морепродукти.
Є навіть солодкий кляр, у якому смажать будь-які фрукти, зазвичай яблука та банани. Він схожий на тісто для млинців.
Що смажать у клярі
Майже будь-які овочі, які їдять у приготованому вигляді і які швидко готуються, оскільки кляр швидко горить в олії. Тож тверді овочі, що довго готуються, потрібно нарізати на невеликі шматочки, або відварені/припущені на пару до напівготовності.
Найкраще в клярі виходять:
- цвітна капуста;
- білокачанна капуста;
- баклажани;
- морква;
- кабачки;
- солодкий перець;
- батат;
- спаржа;
- зелена стручкова квасоля;
- цибуля та цибуля-порей;
- цибуля-порей
- гриби.
Для кляру використовують будь-які спеції за смаком. Наприклад: порошок каррі, хмелі-сунелі, копчену паприку, куркуму, зіру та коріандр.
Що можна додати в кляр
Часто в кляр додають сир: моцарелу для піци, будь-який твердий сир (пармезан, пекоріно). Тертий сир додають у тісто до яєць, а потім уже борошно.
До риби та морепродуктів підійдуть часник та імбир. Можна додати зелень, кунжут, або навіть смажену цибулю та бекон. А до солодкого кляру підійде какао-порошок і горіхи.
Як смажити продукти в клярі
Кляр передбачає обсмажування в олії, причому чим цієї олії буде більше, тим краще. Тоді миттєво утвориться скоринка, яка запобігатиме подальшому вбиранню олії. Головне — смажити партіями, даючи олії час нагріватися в проміжку.
Після обсмажування викладайте продукти на паперові рушники або в сито — нехай стече зайва олія.
Якщо ви бачите, що на ваших продуктах кляр погано тримається і стікає, то промокніть їх паперовими рушниками. Якщо не допомогло, візьміть ситечко і присипте продукти борошном або крохмалем з усіх боків, а потім уже занурюйте в кляр.
Рідкий кляр набагато краще триматиметься на шматку м'яса, якщо його попередньо відбити і теж присипати борошном.
Густий кляр буде більш повітряним, якщо в тісто безпосередньо перед приготуванням акуратно ввести збиті в міцну піну білки.
Хрусткий кляр для морепродуктів та овочів
Інгредієнти:
- 60 г борошна;
- 30 г картопляного або кукурудзяного крохмалю;
- 1 яйце;
- 120 г мінеральної води;
- 20 г горілки;
- 2 великі кубики льоду.
Горілка потрібна для того, щоб утворилося якомога менше клейковини в тісті й кляр вийшов хрустким. Кляр потрібно робити відразу перед смаженням, тож підготуйте всі інгредієнти. Заздалегідь підготуйте продукти для смаження в клярі та розігрійте олію для фритюру.
Налийте мінеральну воду в металеву миску, додайте лід і поставте миску в морозильник на 10 хвилин і більше. Змішайте борошно і крохмаль. Збийте яйце і додайте до крижаної води. Влийте горілку, всипте борошняну суміш і перемішайте паличками або виделкою так, щоб залишилися грудочки.
Відразу ж занурюйте в кляр продукти та смажте. Готові викладайте в сито, щоб стекла зайва олія. Кубики льоду можна вийняти з води перед перемішуванням із борошном, а можна залишити.
Простий кляр без яєць
Інгредієнти:
- 0,5 склянки борошна, 70 г;
- 0,5 склянки кукурудзяного крохмалю, 50 г;
- 175 г крижаної води;
- 1 ч. л. розпушувача;
- сіль і перець.
Заздалегідь підготуйте продукти, які ви збираєтеся смажити в клярі. Поставте розігріватися олію для смаження. Змішайте крохмаль і борошно з розпушувачем, сіллю і перцем.
Поступово влийте воду, перемішуючи вінчиком, поки не вийде гладке тісто. Якщо кляр здається занадто густим, можна додати ще трохи води. Одразу ж викладіть ті продукти, що будете смажити, перемішайте і смажте.
Готові шматочки викладайте на паперові рушники.
Кляр на газованій воді для відбивних
Інгредієнти:
- 1 велике яйце;
- 1 жовток;
- 3-4 ст. л. борошна;
- 50-70 мл сильно газованої води;
- 0,5 ч. л. розпушувача;
- 0,5 ч. л. меленої солодкої паприки (можна копченої);
- по 0,3 ч. л. солі та свіжомеленого чорного перцю.
Заздалегідь відбийте м'ясо і поставте грітися олію для смаження. Змішайте борошно з розпушувачем, паприкою, сіллю та перцем. Окремо змішайте яйце з жовтком. Додайте до яєчної суміші борошно і поступово додайте в тісто газовану воду. Одразу ж опускайте відбивні в кляр і смажте.
Читайте також:
Найсмачніший спосіб приготувати кабачки: рецепт скибочок у сирному клярі
Ніжний хрусткий кляр: секрети приготування (відео)
Кулінарні ідеї: шість способів, як використовувати пиво в готуванні